Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så får du en stressfri jul

Framkallar julklappar och kalvsylta stress snarare än njutning? Då kanske du behöver varva ned inför storhelgen. Stressforskningsinstitutet har sammanställt sina bästa tips.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 18 december 2013, kl 09:50
Julstress

Skriv listor: Vad ska vara med på julbordet? Vem fixar inbjudningar? Vilka julklappar ska barnen få?
Pricka sedan av listorna i tur och ordning.

Lägg in tid för återhämtning och vila mellan planeringen. Är du stressad är det lätt att bli uppretad på småsaker. Är du utvilad kan du ta rationella beslut även om saker går fel.

Sänk ambitionsnivån. Är det verkligen viktigt att precis allt finns på julbordet? Om ambitionerna blir för stora kanske det är en god idé att resa bort och lämna alla krav och måsten hemma.

Lös problemen innan de uppkommit. Vad kan gå snett och hur kan ni lösa det? Om eventuella bekymmer finns i åtanke innan storhelgen blir de inte lika stora när de uppkommer.

JulstressOm du ska resa på julafton, åk i god tid. Många trafikolyckor inträffar under storhelgen.

Undvik att kolla mejl och ta jobbsamtal under ledigheten. Det finns ett nästa år också och du kommer att hinna med dina åtaganden.

Se till att komma ut i friska luften och tanka lite solljus varje förmiddag. Då behåller du energin under hela dagen.

Stressa inte till alla släktningar. Prioritera att fira med dina närmsta och dem du tycker om. Annars kommer julen inte att vara en tid för återhämtning.

Glöm inte att njuta. Passa på att fördela arbetsuppgifter innan julafton så att arbetsbelastningen med matlagning, dukning och dekoration inte faller på en persons axlar.
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.