Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så blir din ekonomi nästa år

Den som har jobb nästa år kan få förbättrad privatekonomi trots de kraftigt höjda avgifterna till a-kassan. Långtidsarbetslösa och sjuka får däremot räkna med sämre ekonomi. <br /><br />
Publicerad
Alliansen gick till val på en rad löften om sänkta skatter för dem som har jobb, fåmansbolag, förmögenhet och villa. Nu vid årsskiftet är det dags genomföra många av löftena. Många privatpersoner, inte minst barnfamiljer, kommer att se förbättringar i sin ekonomi. De kan räkna med:
Jobbavdrag som ger lägre skatt. Avdraget införs i två steg med början kommande årsskifte. När det är fullt genomfört kommer man att kunna tjäna 36 000 kr per år skattefritt. Jämför det med dagens 16800 kr, se tabell på föregående sida.
Föräldrar som inte vill ha sina barn på dagis ska kunna få ett kommunalt vårdnadsbidrag på högst 3 000 kr i månaden för att ta hand om barn under tre år själva. Men reformen är frivillig för kommunen. Exempelvis har Stockholm har lovat att införa det.
Fastighetsskatten ersätts av en kommunal avgift i framtiden. 2006 slog höjda taxeringsvärden igenom, men med dämpningsregel och utökad begränsningsregel. Dessutom begränsas skatten på marken. Under 2007 fryses fastighetsskatten. Gynnar främst dem som bor i attraktiva områden.
-Men för många höjdes ändå fastighetsskatten i år, eftersom man fryser skatten först nästa år. Nästa år blir skatten densamma som i år. Men de största ökningarna kanske uteblir om skatten på marken sänks, säger Ylva Yngveson, chef för Institutet för Privatekonomi på Swedbank.
Pensionärsavdrag införs. Det ger en skattesänkning på 3 000 kr per år för dem som bor i hyresrätt.
Förmögenhetsskatten halveras 2007 för att sedan slopas. Regeringen har inte sagt hur halveringen ska beräknas. Det kommer i vårpropositionen som kompletterar besluten i budgetpropositionen. Viktigt att veta är att det gäller tillgångarna 2007, alltså inte tillgångarna under det år som nu är slut
Förvärvsavdrag dubblas. Den som fortsätter jobba efter 65 får ett dubbelt förvärvsavdrag, det vill säga 72 000 kr per år. Så mycket kan man arbeta utan att betala skatt och utan att pensionen påverkas.

Regeringens löften som ska genomföras senare:
Avdrag för hushållsnära tjänster och sänkt arbetsgivaravgift på vissa tjänster. Det innebär att det blir billigare att gå till frissan, lämna in bilen på verkstad och få hjälp med till exempel tvätt, städning och strykning. Löftet är att detta ska införas tidigast 1 juli. Detaljerna är ännu inte klara.
Sänkt fritids- och dagisavgift.
Höjda bilavdrag. Men reseavdrag får bara göras från kommunalskatten. De som betalar statlig skatt förlorar därmed på förslaget jämfört med idag. Höjt milavdrag hjälper inte dem som tänker på miljön och tar tåget.
Tandvårdsreform som ger en check på 300 kr vartannat år för förebyggande tandvård och ett högkostnadsskydd för behandlingar. Löftet ska utredas innan det genomförs.

Vissa saker blir dyrare
A-kasseavgiften höjs med ett par hundralappar i månaden. För HTF:arna blir det ca 250 kronors höjning (se föregående sida). De som tillhör a-kassor med hög arbetslöshet kan få en höjning på upp till 300 kr i månaden. Skattereduktion för fack- och a-kasseavgiften slopas.
En skatt på 100 kr införs på bilförsäkringen
Trafikförsäkringssystemet ska göras om så att kostnader för sjukpenning, rehabilitering och livränta ska bäras av dem som betalar försäkringen - bilisterna. Folksam har räknat ut att förslagen innebär en höjning av årspremien med i snitt 2 000 kr. Alliansen räknar med en höjning på 98 kr i månaden för en personbil, alltså 1181 kr per år. Men det kan dröja flera år innan systemet är ändrat så att höjningen genomförs.
Den som har hemdator får ändrade villkor. Oavsett dator läggs 2 400 kr på toppen av ens lön. Pengarna blir pensionsgrundande.

Sjuka och långtidsarbetslösa får mindre pengar
Ersättningen från a-kassan sänks. I stället för att höja taket sänker man det för de första 100 dagarna. Dagpenningen blir därför högst 680 kr i 200 dagar. Det ger max 14960 kr i månaden. Därefter sänks ersättningen från 80 till 70 procent i 100 dagar. Och de som är fortsatt arbetslösa hamnar i ny åtgärd, jobbgaranti, med sänkt ersättning till 65 procent av lönen. Sänkningen av ersättningen har skjutits upp och gäller från och med den 5 mars.
Lägre sjukpenning. Taket i sjukförsäkringen sänks till 7,5 basbelopp, som den legat på tidigare. Det innebär att sjukersättningen ger full kompensation bara för den som tjänar högst 20 150 kronor i månaden, räknat på det nya prisbasbeloppet. Sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) räknas ner till 98,5 procent. Hela beräkningen av SGI ska göras om. Det berör alla.
-Men det är inte säkert att alla som blir sjuka drabbas av förändringen. Många kollektivtavtal fyller ut en del av inkomstbortfallet, påpekar Ylva Yngveson.



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.