Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Roger, gruppchef: - Viktigt att klä cheferna med kompetens

Roger Nicklasson är chef över krattorna på Icas centrallager i Västerås. Och pulkorna och annat skrymmande gods. Han är också chef över dryga tjugotalet medarbetare och det är de som är i centrum när han berättar om jobbet.<br />
Publicerad
Roger Nicklasson började sin dag strax före sex med morgongymnastik tillsammans med sina medarbetare på Icas centrallager i Västerås. Att jobba på lagret är fortfarande ett tungt jobb med många lyft, trots truckar och ny teknik. Att förbereda kroppen på det är viktigt för lagerarbetarna, och för chefen Roger är det också en viktig start på dagen. Då ser han vilka som är där, kan prata lite, kolla om produktionsplaneringen fungerar med den personal som finns på plats. Det är Rogers ansvar att se till att hans dryga tjugotalet underställda klarar sina jobb och även orkar ha ett liv utanför jobbet. Roger är gruppchef över 20, plus tre extra söndagsjobbare, han har jobbat här i sju år, men betydligt längre på Ica. Förutom medarbetaransvaret så är han chef över krattorna också. Och pulkorna. Och trädgårdsmöblerna och annat som finns på avdelningen för skrymmande gods.
Men det är människorna som är i centrum när Roger berättar om sitt jobb.
-En del tror att man kan skicka ett mejl och lösa problem på en timme, men så fungerar det inte. Jag sitter inte så mycket vid burken, utan rör mig mycket ute bland medarbetarna.
Så har det dock inte alltid varit. När Roger började här för sju år sedan hade gruppcheferna 50-60 underställda och då blev det mer administration. Nu är det omorganiserat, och med färre under sig tycker Roger Nicklasson att han lyckats fördela tiden på ett bättre sätt. Har man som chef mycket kontakt med medarbetarna lyckas man bättre fånga upp problem på ett tidigt stadium, menar han.
-Jag har uppföljningssamtal med alla medarbetare en gång i månaden ungefär. Det är viktigt med den kontakten.
Roger började som ung på ett sjukvikariat som lastbilschaufför och expeditör på Ica i Linköping, och sedan dess har han varit företaget trogen. Arbetsuppgifterna har växlat, och han har i många år varit chef och dessutom fackligt aktiv. Det har inte varit nåt fel på trivseln och möjligheten att göra karriär. Men det är mest på senare år Ica har blivit bra på "lyfta" rätt medarbetare, tycker han.
-Du kan vara duktig i din yrkesroll, men därifrån till att bli chef är det ett stort steg. Ica har nu blivit bra på att lyfta upp folk och fått upp ögonen för att det är viktigt att klä cheferna med kompetens. Man får bra verktyg att jobba med - här i Västerås har Ica kommit långt med de bitarna.
Lagerarbete är ett skiftjobb och även chefen jobbar en del obekväma tider. Var fjärde vecka är det kvällsjobb fram till elva på kvällen, och var fjärde söndag jobbar han också. Månadslönen är 25100, ob-ersättningen oräknad. Å andra sidan ger den inte mycket extra - kanske en dryg femhundring.
-Vi har tjatat i många år om den dåliga OB-ersättningen, men det är svårt att få HTF att driva den frågan. Och nu vill ju arbetsgivarna på LO-sidan ha lägre OB-ersättning där, säger Roger Nicklasson och beklagar det, eftersom det blir allt fler tjänstemän som tvingas jobba på obekväma tider i tillgänglighetens namn.
Lönen tycker han är relativt låg för jobbet, och han tror att lagerchefer på annat håll nog ligger lite högre. Han har ju fullt medarbetaransvar, dock inte ansvar för lönesättning vilket sker på högre nivå. Inte heller har han budgetansvar.
-Det sämsta argument jag fick en gång då jag var fackligt aktiv och löneförhandlade var att "det är ju tradition inom handeln att ha låga löner". Ja, då är det dags att vi bryter de traditionerna då, tycker jag.
Som arbetsledare får inte Roger ut någon övertidsersättning om han jobbar över. Den har han bytt mot fem extra semesterdagar. Ofta är det en dålig affär, men Roger är nöjd.
-Fem semesterdagar motsvarar 40 timmar, och jobbar jag mer övertid än det, så kan jag gå hem tidigare nån dag. Det löser sig alltid.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.