Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ris och ros till avgående vd

Med Mats Jansson som vd för SAS har samarbetsklimatet med facken försämrats, men han har framför allt varit bra för flygföretaget.
Göran Jacobsson Publicerad
Mats Jansson, SAS

Det anser Sven Cahier, ordförande för Unionens markpersonal hos SAS i Stockholm. Han tycker det är lite överraskande att Mats Jansson avgår just nu. Hade han väntat till årsskiftet hade han fått en bonus.

I ett pressmeddelande skriver den avgående vd:n att han slutar i höst. Han fyller 60 nästa år och då går hans kontrakt ut. redan nu tycker han att han gjort sitt i SAS.

- Mats Jansson har haft stora fördelar för SAS, säger Sven Cahier.

Det är framför allt fyra saker som Unionenordföranden pekar på. Mats Jansson har fortsatt och intensifierat sparpaketen, han har lyckats med två nyemissioner på sammanlagt drygt 10 miljarder kronor och han har fått slut på de vilda strejkerna i Danmark.

- De fyra åren med Mats Jansson har varit oerhört slitiga, säger Sven Cahier.

Även om han i första hand vill lyfta fram det positiva anser Sven Cahier också att samarbetet mellan ledningen och facket försämrats under Mats Janssons tid. Ett problem har varit att han att han inte sett någon skillnad mellan facken i de olika länderna. Dessutom har företagsledningen inte gjort sitt för att skapa ett bättre klimat med facken. Enligt Sven Cahier har Mats Jansson inte levt upp till Sigtunaandan, som handlar om att ledningen och facken för några år sedan drog upp riktlinjer för att förbättra samarbetet.

Sven Cahier pekar på att facket gjort sitt för att värna företaget genom att gå med på lönefrysning under två år och försämringar av villkoren. Dessutom har många förlorat sina jobb. Unionenklubben i Stockholm har minskat från 2 500 till 1 130 medlemmar till följd av uppsägningar och försäljning av dotterbolag.

- Nu behöver SAS en vd som är en kraftfull person med kommersiell vana. Jag kan inte se någon kandidat i företaget utan den nye vd:n bör rekryteras externt, säger Sven Cahier.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.