Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Riktade brev ska få pappor ta mer föräldraledigt

Försäkringskassan skickar i dagarna ut brev till <br />495 000 föräldrar i Sverige för att påminna dem om att de har föräldradagar att ta ut. Nio av tio som får brevet är pappor.
Publicerad
Totalt får föräldrar idag 480 föräldrapenningdagar att dela på. Förutom 60 dagar som är vikta åt vardera föräldern, kan dagarna delas upp på det sätt föräldrarna själva finner är bäst.
Förra året tog pappor ut en femtedel av det totala antalet föräldradagar. Det är en ökning med en dryg procentenhet från 2005. Genom brevet som ska påminna om kvarstående dagar hoppas Försäkringskassan att fler pappor ska ta ut sina dagar. Även TCOs årliga granskning av pappaledigheten, Pappaindex, visar att utvecklingen går framåt, om än långsamt. Med dagens takt kommer det att dröja ända till 2023 innan pappor och mammor delar lika på föräldraledigheten.
-Det råder fortfarande föråldrade uppfattningar kring pappaledighet, men genom att få upp frågan på dagordningen kan vi ändra attityderna, säger Sture Nordh, ordförande för TCO.
TCO menar också att konkreta åtgärder som ett höjt tak i föräldraförsäkringen samt en jämställdhetsbonus skulle kunna öka pappaledigheten.
-Regeringen har ett förslag på jämställdhetsbonus, men den är krångligt konstruerad. Vårt förslag innebär att föräldrar som tar ut sina egna föräldradagar helt enkelt ska få 90 procent av ersättningen, istället för 80 procent som gäller idag, säger Sture Nordh.

SARA LILJEBLAD

Hur stort pappaindex har ditt län? Här kan du ladda ner Pappaindex:
www.tco.se

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.