Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

RFV tror på förändrad arbetsskadeförsäkring

Publicerad

Det är ofta svårare för kvinnor att få en arbetsskada godkänd. Det medger Riksförsäkringsverket (RFV) och håller med regeringen om att arbetsskadeförsäkringen måste ändras.

TCO och flera andra fackliga organisationer har länge argumenterat för en ändring i arbetsskadeförsäkringen. Orsaken är att det är alltför svårt att bevisa att en skada är arbetsrelaterad. Detta drabbar främst kvinnor, som oftare får belastnings- eller förslitningsskador. Bland män kan det vara lättare att konstatera samband, eftersom många skador uppkommit i samband med en enskild olycka.
- Rent lagtekniskt föreslår vi att man minskar beviskravet på hur stark kopplingen mellan skadan och arbetet ska vara, säger Stig Orustfjord, chef på försäkringsavdelningen.
I många andra länder har man valt att lista de sjukdomar och symptom som ska betraktas som arbetsrelaterade. Men det är inget som RFV tror på.
- Vi har inte velat ha ett statiskt arbetsskadebegrepp. Då får man diskussionen om vilka sjukdomar som ska tas med, säger Stig Orustfjord.
Enbart den lagtekniska förändringen räcker inte, menar RFV i sitt remissvar till regeringen. Bara om det kompletteras med yrkesmedicinska enheter med specialkompetens kan ett sådant system fungera.
- Vi vill inrätta något eller några enheter som ska ha rätt till auktorativ tolkning, det vill säga att det beslut de fattar gäller.
Även arbetsskadeanmälningarna bör koncentreras till ett par försäkringskassor för att bedömningarna ska bli så rättvisa som möjligt menar RFV.
- I dag ser situationen olika ut runtom i landet. Det kommer inte att bli mer styrsel eller rättvisa bara för att man mjukar upp beviskraven, säger Stig Orustfjord.

LINDA SVENSSON©siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.