Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Rekordstort skadeståndskrav på Sanmina nedlagt

Vid de centrala förhandlingarna lade facken vid Sanmina-SCI i Motala ned sina krav på 40 miljoner kronor i skadestånd för arbetsgivarens brott mot mbl.- Om vi stått fast hade vi inte kunnat göra någon deal. Nu nådde vi ändå fram till något acceptabelt, säger Sifklubbens ordförande Claes Wahlström.
Publicerad
Uppgörelsen för de 85 tjänstemän som berörs av Sanminas nedläggning i Motala innebär att alla är arbetsbefriade under uppsägningstiden. De som vill delta i det så kallade "Antennprojektet" får ytterligare tre uppsägningsmånader. Antenn, ett dotterbolag till bemanningsföretaget Proffice, ska hjälpa till att hitta nya jobb.
- Det finns en del jobb här i Motala och många har redan slutat. Men när den stora massan går blir det tufft, särskilt för de äldre. Nitton tjänstemän är 55 år eller äldre. Man får titta runt, i Linköpingsområdet och i Mjölby, säger Claes Wahlström.
Totalt 620 anställda berörs av nedläggningen. 360, var av ett 20-tal tjänstemän, slutar redan på fredag.
- Sedan portioneras tjänstemännens avgångar ut vartefter arbetsuppgifterna tar slut. Som det nu ser ut så kommer de sista att gå i november eller december, säger Claes Wahlström.
Tjänstemännens avtal blev klart i onsdags, dagen innan var metallarnas de avtal klart. Metall krävde att företaget skulle hålla sig till turordningsreglerna så att de som varit längst anställda också skulle få stanna kvar längst. I gengäld fick man avstå från flera krav. Enligt avtalet varierar nu de metallanslutnas uppsägningstid men ingen blir kvar längre än ett halvår.
Det skadeståndskrav på 40 miljoner kronor som facken tidigare ställde på Sanmina gällde brott mot medbestämmandelagen, mbl. Klubbarna hävdade att arbetsgivaren ignorerat informationsplikten och förhandlingsrätten i samband med att man varslade de 620 anställda om uppsägning,

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.