Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Rehabiliteringsansvar skapar lokala nätverk

Publicerad

Rehabiliteringsansvar skapar lokala nätverk

Det blir lättare att lösa problem med ohälsa i arbetslivet om man samarbetar. Det gäller inte bara mellan olika företag utan också mellan arbetsmarknadens parter. Det är tanken bakom Resursringen i Västerås.

Resursringen i Västerås är ett samarbete mellan företag och fackliga organisationer för att gemensamt försöka lösa problemen med ohälsa i arbetslivet. Företagen har ju ett lagligt rehabiliteringsansvar och större företag brukar klara detta rätt väl, men för de mindre kan det vara svårt. Bakom Resursringen i Västerås finns Företagarnas Riksorganisation, Svenskt Näringsliv, SIF och LO. Verksamheten stöds ekonomiskt av bland andra Försäkringskassan och ABB.
- Vi har inte hunnit börja med själva verksamheten än. För närvarande pågår uppbyggnaden av Resursringen. Kontakter tas med företag i länet för att få med dem, säger Christer Forslund, SIF-ombudsman i Västmanland.
Exempel på aktiviteter som Resursringen ska arbete med är rehabilitering, individuell terapi, vägledningssamtal, mentorprogram och privatekonomisk rådgivning. Även om Resursringen är det första projektet där de så kallade parterna på arbetsmarknaden satsar tillsammans, så finns det förebilder. I Kalmar till exempel, finns Arbetsgivarringen som arbetar på ett liknande och framgångsrikt sätt. Det finns också privata företag som utför liknande verksamhet på uppdrag. Totalt finns ett tiotal olika liknande verksamheter i landet.
Även om rehabilitering är en verksamhet som blir allt mer viktig ju fler de långtidssjukskrivna blir, var initiativen faktiskt fler för några år sen.
– När jag började med det här för fem år sedan var cirka 40 grupper på gång. Idag är det ett tiotal som fungerar med skiftande resultat, säger Ulla Larsson på Arbetsgivarringen i Kalmar.
Egentligen är det underligt att företagen och de fackliga organisationerna hittills inte samarbetat mer än de gjort när det gäller hälsofrågor. Bägge sidorna har intresse av att anställda respektive arbetskamrater förblir friska. Företagen då sjuka anställda kostar mycket pengar och facken för att det är påfrestande för medlemmarna att vara sjukskrivna, inte bara ekonomiskt utan också psykiskt påfrestande.
Christer Forslund är glad över den gemensamma satsningen.
– Det känns helt rätt. Ta till exempel en målare i ett mindre måleriföretag som inte kan jobba vidare i sitt yrke. Nu kan det bli lättare för denne att få ett nytt jobb, säger Christer Forslund.

GUNNAR HÄGG© siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.