De senaste två åren har läget förändrats dramatiskt inom IT och telekomsektorn i Stockholm. Först blev det kännbart för de anställa vid mindre dataföretag, sedan varslade Ericsson. Trots att läget varit turbulent en tid är det först nu som arbetslösheten börjar öka i Stockholms län, och främst bland tekniker. Det sker samtidigt som de drygt 1 000 personer som Ericsson först sade upp lämnar stödprogrammet.
- Det har blivit tuffare och tuffare. Nu får man inte ett nytt jobb på en gång, det är hundra andra som söker, konkurrensen har blivit hårdare, säger Kjell Johnson, Sifs regionchef i Stockholm.
Han uppskattar att 5 000 - 10 000 sifare berörts av nedgången inom IT och telekombranschen i Stockholm, till det kommer förmodligen lika många som inte är med i facket. Inför hösten bedömer han läget vara fortsatt tufft.
- Bilden av Stockholm som motorn för IT och telekom håller på att krackelera. Vi har fört diskussioner med landshövdingen, Stockholms stad och länsarbetsnämnden om vad som kan göras för att kompetensen inte går förlorad, säger Kjell Johnson.
Resultatet har blivit att ett utvecklingsprogram tas fram för att befästa och utveckla både regionens och Sveriges roll som motor inom IT och telekom. Målet är att fånga upp kvalificerade personer som lämnar Ericsson och stimulera utveckling av nya användarinriktade tjänster inom IT och telekom.
En lösning som föreslås är att offentlig sektor och näringslivet upphandlar nya typer av tjänster. Samtidigt vill man ha en inventering av pågående utvecklingsprojekt för tjänste- och produktutveckling inom IT och telekom för att se vilket behov av kompetens som finns.
Här får det Sifstödda utvecklingsföretaget Kista Application och Stiftelsen Electrum, där KTH ingår, en central roll.
Men Sif saknar konkreta åtaganden i utvecklingsprogrammet.
- Sif har flera gånger föreslagit olika uppgörelser mellan Ericsson och Kista Application, framförallt för att sponsra startkostnader och projektledning, säger Kjell Johnson.
Tydliga beskrivningar av hur IT och telekom kan nyttjas bredare för att utveckla applikationer inom traditionella produkter, saknas också. Sif anser att detta ska vara ett huvudområde i programmet. Här skulle Kista Application ha en framträdande roll i inventeringen av nya idéer och projekt. Även utbildning är prioriterad.
- Det går att göra mer. För att ingenjörer ska bli bättre entreprenörer behövs en starta eget utbildning som innehåller marknadsföring och ekonomi, säger Kjell Johnson.
Finansieringen är ännu oklar. En tävling föreslås där vinnande företag får delfinansiering samt garanterade beställare. Ytterligare förslag kommer att tas fram under hösten.
I arbetsgruppen för utvecklingsprogrammet ingår förutom representanter från Stockholms näringslivskontor, näringsdepartementet, KTH, Metall, Ericsson, IT-kommissionen, Vinnova och Civilingenjörsförbundet.
CHRISTINA SWAHN
Läs mer om Kista Application