Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Regeringsbesked om kompetenskonton dröjer

Hur regeringen tänker göra med de individuella kompetenskontona är ännu oklart. Den tidigare ivrige förespråkaren näringsminister Maud Olofsson tycks inte vilja svara på frågan medan arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin inte hunnit ta ställning till saken.<br />
Publicerad
Att den lagda budgetpropositionen inte innehåller någon satsning på kompetenskonton är en stor besvikelse för bland andra TCO.
- Med tanke på den stora vikt alliansen la på kompetensutveckling och kompetenskonton i retoriken innan valet är det märkligt att det inte finns en enda krona i budgeten till att bygga ett sådant system, har Roger Mörtvik, TCO:s samhällspolitiske chef, tidigare sagt.
Pengar till de individuella kompetenskontona avsattes under flera år i statsbudgeten.
När den förra regeringen 2004 beslöt skrota kontona och satsa de hopsparade knappt sex miljarderna på annat kritiserades det av de borgerliga partierna.
Före höstens val förespråkade centerledaren Maud Olofsson individuella kompetenskonton.
Men när Siftidningen nu vill ha besked om varför budgetpropositionen inte innehåller ett sådant förslag och vad regeringen vill när det gäller kompetenskontona framöver går det, trots upprepade försök, inte att få en kommentar av Maud Olofsson.
Inte heller arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin uttalar sig om saken.
- Jag tror inte det finns så mycket djupare funderingar om det här än, säger Mårten Wennberg, pressekreterare hos Sven Otto Littorin.
- Det här är inte prioriterat när vi nu håller på med så många andra stora reformer, som a-kassan. Det får nog vänta till vårpropositionen.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.