- Vi ser nystartsjobb som vanliga jobb och ser inget skäl till att facket ska få yttra sig om lönen innan ett sådant arbete tillsätts, säger Fredrik Östbom, politiskt sakkunnig på Arbetsmarknadsdepartementet. Han säger också att det inte pågår någon diskussion i regeringen om reglerna för nystartsjobb.
Tidningen Kollega har tidigare berättat om en man i Västerås som fått 11 000 kronor i månaden på sitt nystartsjobb. Avtalets lägsta lön i branschen är 15 700 kronor i månaden och genomsnittslönen i yrket är 24 300 kronor.
Unionen i Västerås har reagerat starkt på detta och kräver skadestånd av arbetsförmedlingen för försumlighet och vill att arbetsförmedlingen ska betala mellanskillnaden upp till avtalets lägsta lön. Dessutom vill Unionen att facket ska få rätt att yttra sig om lönen på ett nystartsjobb. På det viset är det när det gäller alla slags anställningar med bidrag.
- Det är trist att regeringen resonerar på det viset. Nystartsjobb är ju en slags bidragsanställning, eftersom arbetsgivaren slipper betala arbetsgivaravgiften, säger Jan Rogell, ombudsman hos Unionen i Västerås.
Han säger att det är lätt för en arbetsgivare att utnyttja systemet och arbetslösa. De arbetslösa är inte så starka och många av dem vill ha jobb till vilket pris som helst.
Fakta
Nystartsjobb infördes av den borgerliga regeringen och är riktade till dem som varit borta från arbete länge.
Arbetsgivaren får ekonomiskt stöd som motsvarar arbetsgivaravgiften under lika lång tid som den nystartsanställde varit utan jobb. Stödet kan gå till alla slags anställningar. Ett villkor för att arbetsförmedlingen ska godkänna ett nystartsjobb är att lönen och andra villkor motsvarar kollektivavtalets regler.