Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Rädda miljön - och din ekonomi

Många av de saker som är bra för miljön är tacksamt nog också bra för din plånbok - samt din hälsa. Du kan leva sundare, spara pengar och bidra till en bättre miljö på samma gång.<br />
Publicerad
De allra flesta kan till exempel sänka sin elförbrukning i hemmet med åtminstone 12 procent utan några som helst problem. Det handlar om så simpla saker som att helt och hållet stänga av apparater som inte används och att sänka värmen. 4,5 ton koldioxid per år, så mycket förorsakar en medelstockholmare i utsläpp under ett år. Genom levnadssätt och ohejdad vana slösar vi med resurserna, naturens och våra egna. Det är ingen rolig tanke men vi kan ganska lätt göra någonting åt det.
Om du sänker värmen en grad motsvarar det fem procent av uppvärmningskostnaderna. Bor du i en normalvilla innebär det en besparing på 1 500 kronor per år om du sänker från 23 grader till 21 grader inomhus. Vips har du också dragit 140 kilo koldioxid från ditt personliga utsläppskonto. Socialstyrelsens rekommenderar mellan 20 och 23 grader, men jag personligen tycker att jag blir otäckt såsig när det är varmare än 21 grader hemma.
Diskmaskinen är en energislukare av stora mått, speciellt om den har några år på nacken. Om du använder en diskmaskin på 2000 watt en gång per dygn, kostar den 696 kronor per år i energikostnad. Du kan spara nästan 700 kronor genom att diska för hand. Gör det - det tjänar även miljön på, särskilt om du undviker att skölja under rinnande kran.
Lågenergilampor är kanske inte så snygga men de nya är mindre, lyser starkare och ger ett mjukare ljus. En vanlig glödlampa på 60 watt som används fem timmar per dygn kostar 110 kronor per år. En energisparlampa på 11 watt kostar i jämförelse 19 kronor per år. Dessa två beräkningar baseras på att du betalar 95 öre per kWh för elen.

Stäng av din dator, tv, video och parabolantenn på riktigt i stället för att ha den i standby-läge. Då kan du under ett år spara 42 kilo koldioxid och 500 kronor! Enklast är att skaffa ett grenuttag med en strömbrytare som du slår av varje kväll. Tänk också på att laddare och transformatorer av olika slag drar ström hela tiden de sitter i vägguttaget.

Undvik korta bilresor - de är smutsigast. Om du ändå måste använda bilen, ta det lugnt. Ett anpassat och måttligt körsätt minskar bränsleförbrukningen med upp till trettio procent. Än bättre är att istället hyra, låna eller dela bil. Kolla in www.pendlasmart.se.
www.bilpool.nu och www.gronabilister.se för mer inspiration. Du sparar dessutom nästan 5 000 kronor om året genom att cykla till och från jobbet i stället för att ta bilen.
Visst är förunderligt att sådana här småsaker har sådan betydelse. Men det är som med fondsparande, små saker kan ge stor effekt på lång sikt. Börjar du tänka så har du snart tagit för vana att lägga locket på när du kokar vatten och finner det vara ett rent nöje att frosta av frysen. Slutligen vill jag slå ett slag för en fin gammal vana: låna av varandra. Möjligheterna är underbara så varför göra halt vid lite salt. Nej, knacka på hos grannen och be att få låna gräsklipparen nästa gång. Ack, låna är sorgligt underskattat och ses som svaghetstecken istället för en styrka. Men det kan vi väl också ändra på, eller hur snälla tanten på plan 3?


Peter Streijffert

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.