Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

PTK felbedömde förhandlingsläget anser Ledarna

- Svenskt Näringsliv var fruktansvärt intresserade av en uppgörelse om ITP. Vi kunde utan vidare ha pressat fram 32 procents avsättning på löner över 7,5 basbelopp.<br />Det säger Björn Bergman från Ledarna, som reserverade sig mot PTK:s godkännande av ITP-uppgörelsen.
Publicerad
Ledarnas reservation hänger fortfarande löst. Skulle deras styrelse besluta sig för att inte godkänna avtalet kan det heller inte träda i kraft. Men man kan nöja sig med att låta reservationen vara en markering.
- Det är en öppen fråga. Vi kommer att ha ett första styrelsemöte den 3 maj, men det är först vid styrelsens sammanträde den 25:e maj som vi kommer att fatta definitivt beslut, säger Björn Bergman.
Det är premienivån på den lön som överstiger 28 000 kronor som man invänder mot. 30 procent är för lite. 32 procent hade däremot varit okej.
- Parternas utredningsmaterial visar tydligt att det finns för många förlorare med en premienivå på 30 procent. Med 32 procent skulle det fortfarande finnas förlorare, men inte alls lika många. PTK har förhastat sig.
Björn Bergman säger sig vara förvånad över att inte fler fack anser nivån oacceptabel. Med reservationen hoppas han att ytterligare några kommer att driva på för en höjning av premien. Men, tillägger han, det är väl inte det sannolikaste.
- Min uppfattning är att vi är den enda organisation som kämpar för de grupper som tjänat över 7,5 basbelopp. Vi har gott samvete gentemot de här grupperna. Vi talar om var vi står.
Men övriga PTK-förbund håller nog inte med. Vid omröstningen var Ledarna den enda organisation som röstade emot förslaget.
- Även om jag räckte upp två händer räckte det inte. Det som händer nu är att man friställer ytterligare utrymme att höja LO-kollektivets pensioner.
Bergman anser visserligen att PTK har arbetat hårt för att få fram en uppgörelse, men man hade kunnat pressa arbetsgivarna mer. Enligt hans uppfattning har man inte på allvar prövat var gränsen går.
Hade Svenskt Näringsliv valt att säga upp ITP-avtalet för att man upplevde att man inte kom någon vart i förhandlingarna hade det inte nödvändigtvis varit negativt menar Bergman.
- De skulle bara ha mobiliserat krafter hos oss. Det här är det viktigaste avtalet för privattjänstemännen.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.