Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Projekt för stärkt fackligt inflytande avslutat

I oktober avslutades 85-miljonersprojektet Fackets kraft, som varit igång sedan 2003. Arbetet med en slutrapport och utvärdering pågår.<br />
Publicerad
Det kvantitativa målet var att besöka 3 600 arbetsplatser, utbilda 8 000 medlemmar och bilda 800 klubbar eller alternativa arbetsformer.
- Det blev inte riktigt så många klubbar som vi hade tänkt. Vi insåg ganska snart att vi inte skulle mäkta med det, säger Britt-Marie Karlsson-Sander, projektledare.
Det preliminära resultatet är 200 nystartade klubbar, 750 arbetsplatsombud, 6 000 utbildade medlemmar och 3 400 besökta arbetsplatser.
Varför är det så svårt att få igång klubbar?
- Ja, du. Projektet har haft en undersökande karaktär för att ta reda på de här sakerna, vilka krav som ställs på oss. Vi får vänta tills alla avdelningar har skickat in sina slutrapporter och vår utvärdering är klar. Då är vi beredda att återkomma med en analys.
Däremot har projektet lyckats vaska fram runt 750 arbetsplatsombud, ett fackligt ombud som i regel saknar mandat att förhandla.
- Vi har ökat den lokala fackliga närvaron och lagt grunden för framtida klubbildning, säger Britt-Marie Karlsson-Sander.
Arbetet med att öka den lokala fackliga närvaron ska inte ta slut med projektet.
- Verksamheten som avdelningarna har haft ska fortsätta. Det här arbetet ska implementeras i den ordinarie verksamheten. Avdelningarna har både planeringsmässiga och ekonomiska förutsättningar för det.
Slutrapport och utvärdering väntas bli klart i månadsskiftet februari-mars.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.