Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Prisade för bästa arbetsplats

Mindre stress och mer hälsa. Det är fokus för mottagningen Två Tandläkare som tilldelats priset "Årets arbetsplats".
Ola Rennstam Publicerad

Unionen Mellannorrland delar varje år ut ett pris ett till ett företag där arbetsgivaren och arbetstagare tillsammans skapat en positiv arbetsmiljö. Förutom att facklig verksamhet uppmuntras måste företaget också arbeta målmedvetet med kompetensutveckling och mångfalds- och jämlikhetsfrågor.

Ett sådant företag är Två tandläkare, en privat tandläkarmottagning i Sundsvall med tio anställda. I torsdags kväll fick företaget ta emot utmärkelsen "Årets Arbetsplats".
- Det känns väldigt smickrande och jätteroligt att bli sedd. Jag blev privat tandläkare 1989 och det har hela tiden varit viktigt för mig att skapa en bra arbetsplats där man trivs, det är kul att jobba och där man ständigt kan utveckla sin kunskap och kompetens, säger tandläkaren och delägaren Marit Wikander.

Vad är det ni har gjort som resulterat i en bra arbetsplats?
- Jag tror att vi har vårdat vår personal och våra relationer genom utbildning och genom att vara lyhörda. Många av oss har jobbat ihop länge och därför har vi kunnat bygga långsiktiga relationer och en bra verksamhet.

- Vi har satsat på friskvård och går ut och har roligt tillsammans. Vi har också fokuserat på att få ner stressen till rimliga nivåer och det tycker jag att vi har lyckats med, men mycket tack vare en tålig personal. Det ställer stora krav på personalen om det ska kännas bra för patienterna.

Vilka positiva effekter har ni sett?
- Vi har en frisk personal, låg personalomsättning och har roligt på jobbet. Patienterna trivs, det får vi ofta positiv feedback om, och lönsamheten är helt ok. Men allt detta ställer också krav på oss två tandläkare att "släppa taget" och låta personalen utvecklas.

Har du några tips på hur man skapar en bra arbetsplats och arbetsglädje?
- Att vara lyhörd, skapa tydliga regler och ett klimat där det är högt i tak och alla vågar säga sin mening. Det är också viktigt att göra en del saker tillsammans, det behöver inte vara några dyra aktiviteter.

Fakta

Vinnarmotiveringen:

"Priset går till en arbetsplats där kundfokus går hand i hand med medarbetarfokus. Arbetsglädje, delaktighet och ett metodiskt arbete för mindre stress och mer hälsa."

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.