- Intresset är stort, kurserna blir snabbt fulltecknade, i Stockholm har vi fått dubblera. Jag är glad att så många ser det som en viktig fråga, säger projektledaren Helena Hedlund som också är Sifs nya chefsjurist.
Begreppsförvirringen är stor, kunskapen bland arbetsgivarna är liten. De erfarenheterna har Anni Rosengren som är en av Sifs sex regionala lönekartläggare.
- Vanligast är att fråga vad som menas med lönekartläggning, hur man gör det och har man rätt att få ut allas löner?
Under en kursdag ger Sif svar på de frågorna och betonar samtidigt lagens krav på att lönekartläggning ska ske i samverkan mellan arbetsgivare och alla fack.
- Det utmanar hela sättet att tänka när det gäller löner och värderingar, säger Anni Rosengren.
För en lönekartläggning krävs att man analyserar löner och förmåner, gör en arbetsvärdering, räknar ut medellön, analyserar skillnader och markerar kvinnodominerade arbeten jämför dem med mansdominerade. Om inte löneskillnader kan förklaras på ett sakligt sätt ska de åtgärdas.
- Man kan inte sticka under stol med att det är ett omfattande jobb om man inte gjort något tidigare. Vinsten är att man kommer åt orättvisor, säger Anni Rosengren som varnar klubbarna för att skriva under en lönekartläggning utan att ha full insyn. Resultatet måste kunna förklaras för medlemmarna.
Projektet, som ska pågå till och med juli 2006, kostar 15,8 miljoner kronor.
CHRISTINA SWAHN