Elever vid Försvarets tolkskola pluggar i rasande fart sju dagar i veckan och på drygt ett år har de lärt sig ett nytt språk helt flytande. För att se vad som händer i deras hjärnor lät forskare undersöka de blivande tolkarna med magnetkamera, en gång före kursstart och en gång efter tre månaders studier. En jämförelsegrupp bestod bland annat av läkarstudenter som även de pluggade flitigt.
Specifika delar av hjärnan hade på bara tre månader utvecklats hos språkstudenterna medan kontrollgruppen inte visade någon förändring.
- Vi förvånades över att olika ställen i hjärnan utvecklades olika mycket, säger Johan Mårtensson, forskare i psykologi vid Lunds universitet.
Om eleven var duktig i skolan och hade bättre språkkunskaper än många andra ökade de delar i hjärnan som har med språkinlärning att göra (superior temporal gyrus). Om eleven i stället hade fått kämpa hårt för att få gå kvar vid utbildningen såg forskarna en större ökning av ett område i den motoriska delen av hjärnbarken (middle frontal gyrus).
Vad var mest förvånande, att duktigheten eller ansträngningen hade effekt?
- Ansträngningen skulle jag vilja säga. Det var väldigt spännande att se högre ökningar för dem som kämpade mest.
Vilken nytta har individerna i framtiden av att delar av deras hjärna utvecklades?
- Det är mycket svårt att se vilka direkta effekter ökningarna i hjärnvolym kan ha för eleverna vid tolkskolan. Däremot kan man säga att utbildningen i sig, som ökningarna är en direkt effekt av, är högst nyttig för fortsatta studier och arbetsliv. Det finns gott om exempel på tidigare tolkar som klarat sig mycket bra i livet och läst mer än en krävande utbildning i högt tempo samtidigt.
Har en flerspråkig person redan de här delarna utvecklade?
- Samtliga tolkar kunde flertalet språk innan de började vid tolkskolan. Så nej, det kan man inte säga. Områdena används dock dagligen i vardagligt tal, och är inte unika i sig. Det som är speciellt är ökningarna i denna grupp.
Gäller förändringarna även för en person som läser språk en kväll i veckan på hobbynivå?
- Nej, förändringarna är begränsade till denna mycket högintensiva grupp. Fler studier behövs för att se vilken träningsnivå som krävs för att förändringar ska uppstå.
Fotnot: Studien är gjord av en grupp forskare vid Lunds universitet och Umeå Centre for Functional Brain Imaging i samarbete med Försvarsmaktens tolkskola.