- Vi väntade besked före årsskiftet, men det har dragit ut på tiden. Som vi ser det lutar det åt Strängnäs. Vi har fått beviljat pengar för att gräva ned en kraftledning som går över marken där vi har tänkt bygga den nya fabriken, säger Kjell Rendahl, ledamot i Sifs klubbstyrelse på Pfizer i Strängnäs.
Enligt tidningen Ny Teknik har Irland också nämnts i diskussionerna om var man kan tänkas placera en fabrik för framställning av tillväxthormonet.
- Vi ligger ganska högt i löner och skatter, det skulle kunna vara oss emot. Men vi har lärt oss att vara lite amerikanska, tala om att vi är duktiga. Dessutom kan vi det här, det vore tråkigt när vi har jobbat med det i 20 år att förlora det nu, säger Kjell Rendahl.
Pfizer i Strängnäs har 280 anställda. 60 personer arbetar med Genotropin. Tillväxthormonet är ett av läkemedelsföretagets tio bäst säljande preparat, nu satsar man på att vidga användningsområdet.
- Man ska göra det mer tillgängligt för barn som inte växer, och även för vuxna som har fel på hypofysen.
Samtidigt med satsningen ska Pfizer spara pengar. I Strängnäs har man redan börjat se över telefoner och datorer för att minska antalet. Kjell Rendahl tror att det kan bli fråga om personalneddragningar och fabriksnedläggelser också.
- Men det ska ju byggas en fabrik, det kan de inte bromsa på.
LINDA SVENSSON