Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Pfizer i Strängnäs väntar på besked om tillverkning

De anställda på Pfizer i Strängnäs hoppas att de även i framtiden ska få tillverka tillväxthormonet Genotropin. Sedan man fått extra pengar för att gräva ned en kraftledning ser man med tillförsikt på besked från New York.<br />
Publicerad
Läkemedelsjätten Pfizer, som för två år sedan köpte upp Pharmacia, har beslutat att satsa på tillväxthormonet Genotropin som tillverkas i Strängnäs. Men anläggningen i Strängnäs räcker inte till för de volymer man planerar för. Därför har man projekterat för en utbyggnad, och hoppas att tillverkningen hamnar i Sverige.
- Vi väntade besked före årsskiftet, men det har dragit ut på tiden. Som vi ser det lutar det åt Strängnäs. Vi har fått beviljat pengar för att gräva ned en kraftledning som går över marken där vi har tänkt bygga den nya fabriken, säger Kjell Rendahl, ledamot i Sifs klubbstyrelse på Pfizer i Strängnäs.
Enligt tidningen Ny Teknik har Irland också nämnts i diskussionerna om var man kan tänkas placera en fabrik för framställning av tillväxthormonet.
- Vi ligger ganska högt i löner och skatter, det skulle kunna vara oss emot. Men vi har lärt oss att vara lite amerikanska, tala om att vi är duktiga. Dessutom kan vi det här, det vore tråkigt när vi har jobbat med det i 20 år att förlora det nu, säger Kjell Rendahl.
Pfizer i Strängnäs har 280 anställda. 60 personer arbetar med Genotropin. Tillväxthormonet är ett av läkemedelsföretagets tio bäst säljande preparat, nu satsar man på att vidga användningsområdet.
- Man ska göra det mer tillgängligt för barn som inte växer, och även för vuxna som har fel på hypofysen.
Samtidigt med satsningen ska Pfizer spara pengar. I Strängnäs har man redan börjat se över telefoner och datorer för att minska antalet. Kjell Rendahl tror att det kan bli fråga om personalneddragningar och fabriksnedläggelser också.
- Men det ska ju byggas en fabrik, det kan de inte bromsa på.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.