Det ekumeniska följeslagarprogrammet startades i början av 2002. Initiativet kom efter en förfrågan från kyrkoledare i Jerusalem. Man behövde hjälp med att få befolkningen att känna sig trygg i vardagen. Militären och fredsstyrkorna gjorde mycket gott men hade inte tid och resurser att till exempel följa utsatta barn till skolan eller övervaka vägspärrar.
I Sverige gick ett tiotal kyrkor, samfund och organisationer samman och med Sveriges Kristna råd som huvudman kunde de första följeslagarna sändas ut under hösten 2002.
I mars åker grupp nummer 35 med sex personer, däribland Peter Roth.
- Vi är en salig blandning människor. Jag tror att den yngsta är 22 år och den äldsta 70 år. Det är jätteroligt. Människor är komplexa och jag tror att vi tillför något allihop, säger han.
Tanken med följeslagarprogrammet är att de som tredje part ska ha en skyddande och dämpande effekt i den konflikt som råder mellan Israel och Palestina. Man slår följe med organisationer och verksamheter på plats och verkar för freden.
- Arbetsuppgifterna kan variera mycket. Man kan till exempel bli utstationerad vid en vägspärr för att se till att de som måste passera inte blir attackerade eller kränkta. Andra närvarar i byar som tidigare blivit utsatta för våld från starkt religiöst motiverade bosättare, säger Peter Roth.
Exakt var Peter Roth blir utstationerad vet han inte än. Alternativen är Jerusalem, Betlehem, Hebron, Tulkarem, Yanoun eller Jayyous Sammanlagt blir han borta i tre månader.
- Det är spännande att inte veta var man hamnar men jag känner mig ändå trygg. Vi har förberett oss mycket på hur vi ska agera i olika situationer och om det uppstår konflikter, säger Peter Roth.
I princip gäller reglerna "observera, gå undan och rapportera".
- Vi är inga mänskliga sköldar och ska inte välja sida i stridigheterna, men vi tar ställning för den internationella folkrätten och rapporterar om det sker övergrepp mot denna.
Efter hemkomsten till Sverige kommer Peter Roth att hålla föreläsningar och seminarier på temat följeslagare, precis som personen han själv gick och lyssnande på för tre år sedan.
- Det knyter ihop säcken på något vis. Jag hoppas att resan ska ge mig vänner för livet, nya erfarenheter men framförallt att jag gör någon nytta och bidrar till utvecklingen i Israel och Palestina, säger Peter Roth.
Läs mer om följeslagarprogrammet på: www.skr.org/seappi