Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Personal ombads skriva på avtal med försämrade villkor

Sammanlagt påverkas 1 500 Unionenmedlemmar av SAS sparpaket. Nu finns förbundet på plats för att stötta sina medlemmar.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

Under gårdagen presenterade SAS sitt sparpaket som innebär besparingar på tre miljarder kronor samt en nedskärning med 6 000 tjänster inom koncernen. Den största personalminskningen kommer att ske genom försäljning och outsourcing, och närmare 800 tjänster kommer att försvinna inom administrationen. Bland dem som påverkas är cirka 1 500 Unionens medlemmar.

- De är oroliga och fundersamma såklart. När några i kabinpersonalen flög till Norrbotten häromdagen, fick de ett papper i händerna och ombads att skriva på ett avtal som skulle ge dem försämrade villkor. Det är dåligt hanterat av SAS, säger Markus Wiberg, regional ombudsman, Unionen Stockholm.

- Vad jag förstod så blev flygpersonalen attackerade av markpersonal som bad dem att skriva på för att rädda jobben. Grupper spelas ut mot varandra nu. Bara det att arbetsgivaren skickar ut ett nytt kollektivavtal innan vi hunnit förhandla förändrar ju hela förhandlingsordningen. Det är oacceptabelt, säger Christer Karlsson, som är Unionens klubbordförande för kabinpersonalen.

Med anledning av den stora neddragningen bjuder Unionen in till informationsmöten, där både den avtalsansvarige ombudsmannen, biträdande förhandlingschefen och en förbundsjurist kommer att finnas på plats för att svara på frågor om vad som händer framöver.

- Vi kommer att ha öppet hus mellan 9 och 17 och då får oroliga medlemmar gärna titta förbi om de har frågor om vad som händer med lönen eller pensionen, säger Markus Wiberg.
Under onsdagen håller Unionen möte på Hotell Arlandia. Under torsdagen finns de på Sky City konferens.  

Enligt SAS måste nya kollektivavtal ingås snart för att de ska få tillgång till nödvändig finansiering. Styrelsen träffas igen på söndag för att besluta om förutsättningarna för att genomföra sparplanen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.