Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Pensionschock hotar många

Över hälften av de bland Unionens medlemmar som saknar kollektivavtal, och därmed också tjänstepensionen ITP, tror felaktigt att de har det. Det kan i värsta fall innebära att de ovetandes går miste om över en miljon kronor i pensionskapital, eller uppskattningsvis drygt femtusen kronor i månaden från 65-årsdagen.
Anita Täpp Publicerad
Pensionär med rollator

I augusti saknade över 50 000 av Unionens medlemmar i arbete kollektivavtal, visar statistik från förbundet.

Samtidigt har en undersökning avslöjat att 55 procent av dem som saknar kollektivavtal tror att de omfattas av ett sådant. Därmed saknar de också tjänstepensionen ITP.

Hur många av dem som har en annan tjänstepension är okänt. Utan tjänstepension får man inte ett öre i pension av sin arbetsgivare.

Men även om man har en annan tjänstepension än ITP, och lyckats förhandla sig till att arbetsgivaren betalar in lika mycket i pensionspremier, så förlorar man mycket pensionskapital visar beräkningar som Eva Adolpson, pensionsekonom på Alecta har gjort.

En jämförelse mellan två 25-åriga kvinnor, med samma månadslön och samma löneutveckling fram till 65-års ålder, visar att den ena kvinnan, som har ITP, får upp till 400 000 kronor mer i pensionskapital än den andra kvinnan, som har en annan tjänstepension. Det trots att den sist nämnda kvinnans arbetsgivare betalar in lika mycket i pensionspremier som den först nämnda kvinnans arbetgivare gör och att avkastningen på det placerade kapitalet varit detsamma. (Se denna beräkning och fler här ovan)

Orsaken är att kvinnan utan ITP fått betala en högre avgift för pensionsbolagets förvaltning av pensionspengarna än kvinnan med ITP fått göra.

Avgifterna för placeringar av ITP-pengarna är lägre därför att facket och arbetsgivareorganisationerna lyckats pressa avgifterna vid en upphandling med pensionsbolagen.

Medan kvinnan med ITP har fått ihop ett pensionskapital på 1 147 000 kronor från tjänstepensionen vid pensioneringen får den kvinna som saknar tjänstepension inget därifrån.

Hur mycket det betyder i pension är mycket osäkert att beräkna eftersom en mängd faktorer kan påverka utvecklingen av kapitalet fram till 65-års dagen.

Men enligt en av pensionsbolagens räknesnurror skulle en 25-årig ogift kvinna som är privatanställd tjänsteman och i dag tjänar 20 000 kronor i månaden uppskattningsvis få en pension på 17 400 kronor i dagens penningvärde vid 65-års ålder. Av dessa kommer 5 100 kronor från de inbetalda ITP-premierna.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.