Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Pengarna och medlemsservicen

Efter en följd av år med extremt god ekonomi och ständig kapitaltillväxt har Sif i höstens budgetarbete slagit till bromsarna.
Publicerad
Det är inte en panikinbromsning men nog så tuffa tag för delar av verksamheten. Oförutsedda kostnader på förhandlingsområdet och för införandet av en ny IT-plattform (WindowsXP) har lett till akuta sparåtgärder, som drabbar årets budget. Samtidigt skärs ramarna ner för 2003 och 2004.
Sif driver en ambitiös medlemsservice som kostar mer än de pengar kongressen 2000 beslutade om. Då fanns en oro för att Sif inte skulle kunna rekrytera tillräckligt många medlemmar. Nu vet vi att förbundets förmåner, typ inkomstförsäkringen, i förening med konkurrenskraftiga medlemsavgifter och en stigande oro för jobben inom telekomsektorn i stället levererat oväntat många nya medlemmar, som ställer nya krav på service.
De sifanställdas arbetsbörda är sedan något år mycket stor. Antalet inkommande telefonsamtal har slagit alla rekord. I juni kom 90 000 anrop till Sifväxeln, en ökning med 25 000 från året före. Stockholmsavdelningen sliter med att hantera två till tre gånger så många förhandlingsärenden som normalt. Irritationen växer bland medlemmar, och månadsrapporterna från förbundets chefer är i vissa delar rena nödropen!
Flera av organisationens mål kommer inte att nås i år. Arbetet med mångfald och jämställdhet har inte prioriterats. Utarbetade ombudsmän sjukskrivs. Ombudsmän som gått i avtalspension vid 60 - för att bereda plats för yngre krafter - har kallats tillbaka och tjänstgör som seniorkonsulter i jourerna. Ett tvåårigt försök med ett telefonbaserat servicecenter ska lätta på trycket.
Samtidigt ska förbundet till år 2004 minska bemanningen på kansliet från ca 230 till 214 anställda. Personalmålet är beslutat av förbundsstyrelsen. En utredning har tittat på hur färre anställda ska kunna göra ett effektivare jobb.
Ambitionen att bli "Sveriges bästa fack" är beroende av att kapitalavkastningen finansierar de delar av verksamheten som inte täcks av medlemsavgifter. Sifs fonder har till exempel bekostat ett uppskattat litteraturstöd till medlemmar som utbildar sig. Inkomstförsäkringen, som ger ett utökat skydd vid arbetslöshet, startades med hjälp av fondmedel.
Börsraset har reducerat Sifs samlade förmögenhet i aktier och fastigheter från som mest över 10 till knappt 7 miljarder kronor. Årets resultat ser ut att bli det sämsta på länge, ca 300 miljoner sämre än förra årets. Men trots allt är alla siffror - utom kapitalavkastningen - bättre än budget, om man räknar på samma sätt som tidigare.
Sif är fortfarande ett rikt förbund (se även sid 57), och aktiekurserna måste någon gång vända uppåt igen. Börsfallet naggar just nu målet om en konfliktberedskap på 1998 års nivå i kanten. Allvarligare är om medlemsservicen tar stryk.
Det är upp till de förtroendevalda att agera, senast på nästa ordinarie kongress om två år. Ska Sif behålla den höga ambitionsnivån måste detta betalas med höjda medlemsavgifter och/eller ökat utnyttjande av kapitaltillgångarna. Annars uppstår en klyfta mellan uppgifter och resurser.
BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.