Om han får jobbet åker lönen upp en bit, och det behövs, eftersom han fick känna på en kraftig sänkning av inkomsten förra året då SAS förhandlade bort bonussystemet för säljarna.
Facket gick med på det under hot om outsourcing
Företaget hävdade nämligen att det fanns callcenter som kunde göra jobbet betydligt billigare än SAS egna anställda. Dessutom har lönerna frysts de senaste två åren.
-Det är där företaget tjänat de stora pengarna. Att ta bort bonusen gav inte mycket, säger Patrik Nässén.
Däremot är det kännbart för dem som tidigare drog in mycket i bonus. Som Patrik. De senaste årens sparnit har satt sin prägel på kontoret, berättar han. Allt arbete kring varje telefonsamtal ska gå fort. Kontoret i Östersund jämförs med SAS Direkt i Örnsköldsvik och Luleå, och det är det som är dyrast per samtal och som ligger sämst till om det kommer nya hot om nedläggning. Tidigare har kontoren i Sundbyberg och Sveg lagts ner. Och ett hundratal anställda i Östersund har blivit 50.
Det tidigare bonussystemet byggde på ett poängsystem där även andra saker än antal samtal räknades in, till exempel hur mycket en säljare omsatte i pengar.
-Vi har fortfarande sådana mål och krav, men fokus ligger på att ta så många samtal som möjligt, berättar Patrik Nässén.
Patrik är klubbordförande i Östersund, och har varit med och löneförhandlat centralt. I år pågår förhandlingar om att ett rörligt bonussystem ska införas igen, men på bekostnad av dagens grundlöner. Företaget vill sänka grundlönerna och ta de pengarna till ett bonussystem. Något som inte gillas av facket.
-Jag tycker att säljjobb ska ha ett rörligt system, men det ska bekostas av företaget. Vi ska inte betala det själva, säger Patrik, som inte vill få högre inkomst på bekostnad av att en arbetskompis får sämre.
Skillnader permanentades
Även ett system med tarifflöner togs bort i förra lönerörelsen, vilket gjort att stora löneskillnader mellan olika anställda permanentats, berättar Patrik. En låg ingångslön kunde tidigare motiveras med att lönen skulle bli betydligt bättre efter några år. Nu är det inte garanterat så. På Patriks kontor ligger lönen för samma jobb på mellan ungefär 15 000 och en bit över 20 000. Säljledarna har tre, fyra tusen till.
Själv är Patrik inte alls nöjd med sin lön. Rimligt vore åtminstone 18 000-19 000 plus ett bonussystem, tycker han.
-Det här är inget enkelt callcenterjobb. Enligt min bedömning tar det ett år innan man är riktigt produktiv.
-Och så måste man kunna ta klagomål, säger Patrik, som har stor nytta av sitt tidigare jobb på Vemyra ungdomshem utanför Sollefteå.
Missnöjda SAS-resenärer är ingenting mot rejält stökiga tonåringar.
Han har gått en specialkonstruerad utbildning för dem som jobbar på ungdomshem, och även den har han nytta av i det här jobbet. Utbildningen i samtalsteknik sitter fint när det är dags för fackliga förhandlingar.
Men faktum är att han jobbar i ett företag i kris, och ingen samtalsteknik i världen kan ändra på det. Därför har han nu en lön som idag är sämre än den han hade för fem år sen då han jobbade på Vemyra.