Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Pågen förnekar uppsägningar

Pågens kommunikationschef hävdar att ingen säljare blivit uppsagd. Men det brev som samtliga säljare fick i mars bevisar motsatsen.<br />
Publicerad
- Det är inte strejkhotet som har fått oss att backa. Det kände vi över huvud taget inte till. Men det har framkommit nya tankar från säljledarna som vi vill ta till oss.
Så kommenterar Charlotte Hagö, kommunikationschef på Pågen, att företaget dragit tillbaka uppsägningarna mot de drygt 400 säljarna.
Det har varit både lokala och centrala förhandlingar. Har de tankarna inte framkommit då?
- Nej.
Charlotte Hagö förnekar att någon av säljarna fått besked om uppsägning.
- Det är en felaktig uppgift. Däremot har de fått erbjudande att fortsätta med förändrade arbetsvillkor.
Men framför mig ligger ett papper med rubriken Besked om uppsägning - på grund av arbetsbrist. Samtliga säljare har fått samma papper. Förklaring?
- Ja, tre stycken har blivit uppsagda. De som inte ville fortsätta med de nya villkoren. Men i senare papper har vi dragit tillbaka uppsägningen.
Den uppgiften från Pågens kommunikationschef stämmer emellertid inte. Enligt facket och andra uppgiftslämnare fick samtliga drygt 400 säljare i slutet av mars beskedet att de var uppsagda på grund av arbetsbrist.
Charlotte Hagö förnekar också att de nya arbetsvillkoren innebär lönesänkningar, något som facket hävdar. Lönepotten är densamma, säger hon, men den omfördelas mellan säljarna.
- De säljare som har lång resväg och små butiker kommer att tjäna på det här, säger hon.
Enligt Charlotte Hagö har ett femtiotal säljare godtagit de nya arbetsvillkoren. Men i det nya löneavtalet finns det tydliga belägg på löneförsämringar. Bland annat försvinner en grundpott om 3 000 kronor i månaden, utan att säljarnas provision höjs.
Ni ska spara 15 miljoner i det nya avtalet. Hur ska det gå till om det inte tas från lönepotten.
- Vi vill spara några miljoner på minskade bensinkostnader. Dessutom ska vi se till att bilarna packas bättre.
Enligt Charlotte Hagö kommer de nyupptagna samtalen med säljarna inte att resultera i några större förändringar. Pågen kommer att driva igenom de förändringar de föresatt sig.
- Men vi ska ta det i en försiktig och planerad takt, säger hon.

THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.