Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"På en öppen arbetsplats kan jag vara mig själv"

I tisdags startade årets upplaga av Stockholm Pride. Under gårdagen delade Unionen ut sitt pris HBT-vänligaste arbetsplatsen, som i år gick till Systembolaget Västerlånggatan i Uddevalla. Men hur ska en öppen arbetsplats egentligen vara? Kollega passade på att fråga Pridebesökarna.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

  Tobias Tengström, sekreterare i Unionens HBT-nätverk
- Man ska ha en avspänd inställning till mångfaldsfrågor. Sedan är det bra om det finns en aktiv debatt om ämnet på arbetsplatsen. För att få det måste man dels från ledningens sida fatta ett beslut om att det är åt det hållet man vill gå och dels jobba aktivt med till exempel personaldagar, föreläsningar och grupparbeten.  
 Eva Nordmark, förbundsordförande på TCO:
- En öppen arbetsplats ser till varje persons fulla potential oavsett etnicitet, kön, ålder eller sexuell läggning. Det är en plats där man kan vara sig själv utan att bli kritiserad, men kan kritisera utan att riskera något. För att få till en sådan atmosfär måste man börja med att medvetandegöra sig själv och fundera på vilka spelregler som förutsätts och vilka osynliga spelregler man jobbar efter. 
 Andreas Andersson, expressarbetare:
- Ett ställe där man accepterar varandra. Vi är alltid duktiga på att hitta olikheter och fokusera på dem tills de blir problem. På en öppen arbetsplats gör man saker tillsammans och på det sättet lär man känna varandra och lär sig jobba med varandras olikheter.
  Christina Kieri, egenföretagare:
- En öppen arbetsplats för mig är där jag kan vara mig själv utan rädsla att bli trakasserad, utfryst eller minska mina karriärmöjligheter. Det finns många fördomar mot transpersoner och då gäller det att jobba med att ge ut information och reda ut missförstånden. Ett bra tips tycker jag är att anställa en transa, gärna till en chefsposition, för att visa att vi är vanliga människor, precis som vem som helst.
 Frida Isotalo, student på konstfack:
- Jag definierar mig som queer och för mig är en öppen arbetsplats en arbetsplats där jag kan vara mig själv utan att bli ifrågasatt. Man märker ganska snabbt hur stämningen är på ett jobb via kommentarer och blickar. Folk är rädda för det okända och det krävs att man utbildar ledning och anställda i HBTQ-frågor för att förändra attityder. När folk är medvetna upptäcker de att alla har samma värde och att vi är mer lika än olika.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.