Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Osäkra uppgifter om bidragsfusk

Uppgifterna om fusk med 20 procent av tillfällig föräldrapenning har ingen grund i verkliga kontroller.<br />Andra undersökningar visar på högst 10 procent.<br />
Publicerad
Det var på tisdagen som medierna fylldes av rapporter om att var femte förälder bluffar när de anmäler att de är hemma för vård av sjuka barn. Siffran kom från en forskarrapport som Försäkringskassan beställt.
Kassans chef, Curt Malmborg, var en av dem som kommenterade fusket och genast krävde skärpta kontroller på arbetsplatser, skolor och daghem.
Har du läst rapporten?
- Nej. Andra har gjort det åt mig.
Siffran 20 procent har räknats fram genom att man lagt ihop dem som avslöjats i kontroller med dem som minskat sitt uttag av föräldrapenning efter att de fått brev där de hotats med särskilda kontroller. Anser du ändå att 20 procent är ett mått på verkligt fusk?
- Nej, ingen kan med säkerhet säga hur omfattande brotten är. Men jag kan ändå konstatera att detta är ett omfattande problem och att det krävs åtgårder.
Hur stor andel av fallen är verkliga brott?
- I vår omfattande studie i augusti, då vi ringde upp arbetsgivare och kontrollerade frånvaron, så fann vi att i 16 procent av fallen så var inte uppgifterna korrekta. Vi vet att när man granskar dem närmare så finns det i bland förklaringar, så vi räknar med att i cirka 10 procent av fallen finns misstanke om brott.
Säger detta något om moralen bland föräldrar?
- Det kan jag inte svara på. Moralfrågor är inte mitt område, jag har fokus på hur vi ska förhindra brott.
Det är tillfällig föräldrapenning som det fuskas mest med?
- Ja, därefter kommer bostadsbidrag och sjukpenning, enligt våra undersökningar.
Du vill att arbetsgivarna får ansvar för att anmäla vård av barn?
- Ja, vi lägger sannolikt ett sådant förslag i slutet av oktober.
Varför har ni inte gjort det tidigare?
- Jag tror att det beror på att Försäkringskassan inte varit en samlad myndighet.
Ni har anställt flera hundra fuskjägare. Lönar det sig?
- Det som återbetalas direkt kanske inte är så jättemycket, men detta är en kortvarig insats, som vi hoppas ska vara förebyggande på sikt, säger Curt Malmborg, som innan han blev chef för Försäkringskassan var statssekreterare (s) och dessförinnan kanslichef på Sif.
DAG BREMBERG



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.