Kassans chef, Curt Malmborg, var en av dem som kommenterade fusket och genast krävde skärpta kontroller på arbetsplatser, skolor och daghem.
Har du läst rapporten?
- Nej. Andra har gjort det åt mig.
Siffran 20 procent har räknats fram genom att man lagt ihop dem som avslöjats i kontroller med dem som minskat sitt uttag av föräldrapenning efter att de fått brev där de hotats med särskilda kontroller. Anser du ändå att 20 procent är ett mått på verkligt fusk?
- Nej, ingen kan med säkerhet säga hur omfattande brotten är. Men jag kan ändå konstatera att detta är ett omfattande problem och att det krävs åtgårder.
Hur stor andel av fallen är verkliga brott?
- I vår omfattande studie i augusti, då vi ringde upp arbetsgivare och kontrollerade frånvaron, så fann vi att i 16 procent av fallen så var inte uppgifterna korrekta. Vi vet att när man granskar dem närmare så finns det i bland förklaringar, så vi räknar med att i cirka 10 procent av fallen finns misstanke om brott.
Säger detta något om moralen bland föräldrar?
- Det kan jag inte svara på. Moralfrågor är inte mitt område, jag har fokus på hur vi ska förhindra brott.
Det är tillfällig föräldrapenning som det fuskas mest med?
- Ja, därefter kommer bostadsbidrag och sjukpenning, enligt våra undersökningar.
Du vill att arbetsgivarna får ansvar för att anmäla vård av barn?
- Ja, vi lägger sannolikt ett sådant förslag i slutet av oktober.
Varför har ni inte gjort det tidigare?
- Jag tror att det beror på att Försäkringskassan inte varit en samlad myndighet.
Ni har anställt flera hundra fuskjägare. Lönar det sig?
- Det som återbetalas direkt kanske inte är så jättemycket, men detta är en kortvarig insats, som vi hoppas ska vara förebyggande på sikt, säger Curt Malmborg, som innan han blev chef för Försäkringskassan var statssekreterare (s) och dessförinnan kanslichef på Sif.
DAG BREMBERG