Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Orosmolnen skingras på Boliden

I oktober varnade Sifklubbens ordförande Alf Lindén för att Boliden riskerade att tömmas på pengar sedan hedgefonden Landsdowne Partners blivit största delägare i Boliden. Två månader efteråt känner han ingen oro.
Publicerad
- På bolagsstämman utsågs en ny styrelse som representerar tung industri så vi är väldigt nöjda med hur situationen ser ut i dag, säger han.
De nya huvudägarna, som har 6 procent av aktierna, var representerade på stämman men gjorde inget väsen av sig.
Tack vare att metallpriserna är rekordhöga befinner sig Boliden i ett guldläge. Sedan årsskiftet har aktien nästan fördubblats i värde. Annat var det år 2001 då låga priser och ett misslyckat äventyr i Kanada drivit gruvföretaget till konkursens brant.
Finansmannen Carl Bennet räddade koncernen genom att köpa aktier för 100 miljoner kronor - aktier som i dag är värda 350 miljoner. Bennet har delat fackets önskan om långsiktiga ägare, och nämnt de svenska AP-fonderna.
Alf Lindén hoppas att vinsterna kommer att användas till långsiktiga investeringar i Boliden.
- Vi behöver de här pengarna, vi har skulder på flera miljarder, säger han.
Ännu finns inga konkreta besked från styrelsen om större investeringar eller anställningar.
- Men det finns en tro på framtiden som inte fanns för fem år sedan, säger Alf Lindén.

JÖRAN LINDEBERG

FOTNOT: Hegdefonder har friare placeringsregler än vanliga värdepappersfonder. De förknippas ofta med spekulation och risktagning, men så behöver inte vara fallet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.