Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ont om pengar - dags att spara

Varför ska jag spara om jag har knappt om pengar? Jag får frågan ganska ofta av vänner som har små marginaler. De har ju knappast några pengar "över" att spara, menar de.<br />
Publicerad
Grejen är att vi är väldigt få som har pengar över. Nej, man måste ge utrymme för sparandet. Helt enkelt bestämma sig för att ölen, ciggen, p-böterna, solariebesöken, glassen eller vad det nu är som du kan offra, får gå till sparande istället. Behöver du lite motivation? Tänk så här: Har du inte möjlighet att spara har du inte heller råd att låna. Du tjänar mycket pengar på att slippa låna varje gång det händer något oförutsett.
Bestäm ett belopp, säg 200 kronor i månaden, som du kan avvara varje månad. Vilken sparform du nu väljer beror på hur länge du kan avvara pengarna. Några tips:1. Spara i 2 år - på ett bankkonto eller i en kort räntefond. 2. Spara 2-5 år - blanda räntefond med aktier/aktiefond.3. Spara drygt 5 år - öka andelen aktier.

Principen är att sparande med låg risk normalt ger lägre avkastning. Ett räntesparande är vanligtvis säkrare än aktier, men på lång sikt tror jag att sparande i aktiefonder kommer att ge mer. Jag sparar på drygt fem års sikt och har en mix av ränte- och aktiesparande. Jag amorterar bostadslånet, som ju är ett slags räntesparande, alltså ett sparande med låg risk. Detta lågrisksparande kompletterar jag med högrisksparande i aktiefonder och aktier. För mig är sparandet hyfsat odramatiskt. Visst, enligt kvällstidningarna har aktiespararna ena stunden "tjänat" tusentals kronor för att i nästa "förlora allt".
Men detta har väldigt lite med mitt sparande att göra. Jag har ju inte förlorat något förrän jag säljer. Kurserna på mina aktier får gärna åka upp och ner, huvudsaken är att de ökar i värde på sikt.
Att amortera på lånen kan kännas onödigt, särskilt som lånet är på dryga miljonen. Men amortering är en utmärkt sparform. Det finns flera anledningar till det. Amortering ger utrymme för mer sparande. Du sänker dina kostnader för räntor. Du får en lägre skuld att betala ränta på längre fram. Dessutom vänjer du, genom att spara nu när räntan är låg, din ekonomi vid de högre kostnader som kommer när räntan stiger.
Spara till pensionen då? Ja, kan du så är det bra men det är inget måste. Har du problem med att få ekonomin att gå ihop ska du dessutom inte behöva oroa dig över att du inte har råd att spara till din framtida pension. Understiger din lön 26 475 kronor i månaden? Då tjänar du inte på att binda dina pengar i ett avdragsgillt pensionssparande. Bättre då att spara själv utanför pensionssparsystemet. Samma tips gäller dig som har lång tid kvar till pensionen. När det gäller pension handlar det mer om att spara många små summor under lång tid än att sätta av mycket på en gång. Om du börjar spara när du är under 30 år räcker det i de flesta fall med ett par hundralappar i månaden. Spara till exempel i flera olika breda aktiefonder med låg avgift. Föredrar du sparande med lägre risk istället välja aktieindexobligationer eller fasträntekonto. Tjänar du över 26 475 kronor i månaden kan det däremot löna sig att välja ett avdragsgillt pensionssparande.
Vill du
få en samlad bild över både din allmänna pension och din kollektivavtalade pension? Gå in på www.minpension.se.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.