Sedan i september har Svenskt Näringsliv och PTK förhandlat om ett nytt omställningsavtal för 700 000 tjänstemän i privat sektor. Ambitionen har hela tiden varit att förhandlingarna skulle vara avslutade innan den kommande avtalsrörelsen inleds, vilket den gör i dag. Parterna lyckades dock inte ro processen i land och har nu ajournerat förhandlingarna till våren 2013 då man tror att avtalsrörelsen går in i ett lugnare skede.
- Det är klart att det är olyckligt att det blir ett uppehåll, det kommer att ta några möten att innan vi kommer igång igen och får en gemensam bild om var exakt det var vi slutade någonstans. Hade alla parter fått önska så är det klart att vi gärna hade kört detta i botten nu, säger Jonas Mellqvist, kommunikationschef på PTK.
Vad är det som hackar?
- Det är inget som hackar men det är väldigt komplexa frågor och diskussionerna tar sin tid. Arbetsgivarna vill se förändringar i turordningsreglerna och det är ingen fråga som kommer jättehögt upp på vår önskelista. Den frågan bollas i våra förhandlingsdelegationer och internt i förbunden hur man ställer sig kring det här. Även om vi inte är oense har det tagit längre tid än vad vi trodde.
Jonas Mellqvist konstaterar att förhandlingarna har varit konstruktiva och att de går framåt.
- Vi har hållit på sedan slutet av september så vissa frågor är lösta, men vad kan jag inte gå in på i detalj. Vi har haft en bra dialog och det har inte varit någon dramatik alls sedan vi började, vilket grundar sig i de gemensamma utredningar som vi gjort. När man har samma verklighetsuppfattning är det lättare att ha konstruktiva samtal. Det har varit mindre av pajkastande, sen kan man förstås ha olika uppfattningar, säger han.
Avtalsrörelsen kommer nu att ta allt fokus och ambitionen är att omställningsförhandlingarna inte ska påverka de förhandlingarna.
- Det har varit en tydlig önskan både från oss och Svenskt Näringsliv att behandla som två separata processer. Det är därför vi väljer att inte köra dem parallellt annars skulle risken vara stor att de här frågorna skulle rinna in i varandra. Almegas förhandlingar ligger i slutet av våren, kommer man fram väldigt fort där så hoppas vi kunna börja förhandla igen i första halvan av maj, säger Jonas Mellqvist.
Christer Ågren, förhandlingsledare på Svenskt Näringsliv, ser fram emot att få slutföra förhandlingarna under 2013.
- Det är inte idealt att det blir en paus, det hade varit bättre om vi hade kunnat slutföra dem, men nu gick det helt enkelt inte. Det har varit konstruktiva och bitvis intensiva förhandlingar, men vi har inte hunnit ända fram. Det har tagit längre tid än vad vi hoppats och det finns en del som kanske tycker att vi varit för optimistiska i den delen. Men det rör viktiga och komplicerade frågor som vi vill gräva lite djupare i för att hitta lösningarna, säger han.
- Jag har inga kommentarer var vi står i förhandlingarna, men vi har absolut som mål att slutföra dem och hitta en överenskommelse under våren.
Förhandlingarna berör bland annat kompetensutveckling, omställningsstöd för visstidsanställda och uppsagda på grund av ohälsa samt förändringar i turordningsreglerna vid uppsägning på grund av arbetsbrist.