Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Omöjligt förutse kraften i muslimsk bojkott

På sex dagar dog Arlas största exportmarknad, i Mellanöstern och Nordafrika, värd 3,7 miljarder per år. Den enorma kraft som den muslimska bojkotten inneburit förutsågs av få, inte heller av Arlas Risk Manager Herman van der Meiden.<br />
Publicerad
- Så här efteråt är det inte så omöjligt egentligen. Globaliseringen gör ju att alla stora företag med hela världen som marknad kan drabbas. Men jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle gå så snabbt, säger han.
Som Risk Manager har Herman van der Meiden ansvar för att identifiera och kartlägga de ekonomiska risker företaget löper, minimera dem han kan och försäkra mot den återstående risken.
Men den aktuella situationen hade varit svår, och förmodligen även oönskad, att försäkra sig mot.
- I princip kan man försäkra sig mot nästan allt, om man gör det i tid och är beredd att betala tillräckligt mycket. Men koncernledningar vill inte göra det, det blir för dyrt och risktagande är en naturlig del av affärsverksamheten, säger Herman van der Meiden.
Att ett företag drabbas så snabbt och hårt till följd av en köpbojkott som Arla gjort är sannolikt unikt.
I nuläget har förlusten av 12 miljoner i omsättning per dag resulterat i att en fabrik i Saudiarabien med 800 anställda stängts och 170 danskar friställts.
Sedan Arlas ledning räknat ut att en fortsatt bojkott kan kosta företaget 490 miljoner årligen får också bönderna mindre betalt för mjölken.
Ledningen har försökt blidka muslimerna genom att ta offentligt avstånd från publiceringen av Muhammedkarikatyrerna.
- Men vi är ju inget politiskt parti, utan ett affärsdrivande företag som försöker sköta affärerna på ett professionellt sätt. Vi jobbar nu för att ha en fortsatt kontakt med kunderna och behålla våra anställda så att de snabbt kan rycka in igen, säger Herman van der Meiden.
- Vi hade inte förstått att vi är så olika och har så olika syn. Men vi måste komma tillbaka och försöker nu lära oss mer om kulturen och ha en dialog. Vi överväger också att anlita fler från regionen i den lokala ledningen och även högre upp i företaget.
Till följd av bojkotten hotas nu också mejerijätten av konkurrenter som kan försöka etablera sig i regionen. Herman van der Meiden är övertygad om att det kommer ta lång tid innan Arla återhämtar sig i området, oavsett när bojkotten avbryts.
- De franska vinproducenterna, som råkade ut för en kundbojkott efter att Frankrike fortsatt med atombombssprängningar för tio år sedan, har ju inte återhämtat sig helt än.

ANITA TÄPP





Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.