Som Risk Manager har Herman van der Meiden ansvar för att identifiera och kartlägga de ekonomiska risker företaget löper, minimera dem han kan och försäkra mot den återstående risken.
Men den aktuella situationen hade varit svår, och förmodligen även oönskad, att försäkra sig mot.
- I princip kan man försäkra sig mot nästan allt, om man gör det i tid och är beredd att betala tillräckligt mycket. Men koncernledningar vill inte göra det, det blir för dyrt och risktagande är en naturlig del av affärsverksamheten, säger Herman van der Meiden.
Att ett företag drabbas så snabbt och hårt till följd av en köpbojkott som Arla gjort är sannolikt unikt.
I nuläget har förlusten av 12 miljoner i omsättning per dag resulterat i att en fabrik i Saudiarabien med 800 anställda stängts och 170 danskar friställts.
Sedan Arlas ledning räknat ut att en fortsatt bojkott kan kosta företaget 490 miljoner årligen får också bönderna mindre betalt för mjölken.
Ledningen har försökt blidka muslimerna genom att ta offentligt avstånd från publiceringen av Muhammedkarikatyrerna.
- Men vi är ju inget politiskt parti, utan ett affärsdrivande företag som försöker sköta affärerna på ett professionellt sätt. Vi jobbar nu för att ha en fortsatt kontakt med kunderna och behålla våra anställda så att de snabbt kan rycka in igen, säger Herman van der Meiden.
- Vi hade inte förstått att vi är så olika och har så olika syn. Men vi måste komma tillbaka och försöker nu lära oss mer om kulturen och ha en dialog. Vi överväger också att anlita fler från regionen i den lokala ledningen och även högre upp i företaget.
Till följd av bojkotten hotas nu också mejerijätten av konkurrenter som kan försöka etablera sig i regionen. Herman van der Meiden är övertygad om att det kommer ta lång tid innan Arla återhämtar sig i området, oavsett när bojkotten avbryts.
- De franska vinproducenterna, som råkade ut för en kundbojkott efter att Frankrike fortsatt med atombombssprängningar för tio år sedan, har ju inte återhämtat sig helt än.
ANITA TÄPP