Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Olika villkor för sexarbetare

I Sverige vill facken inte befatta sig med de prostituerade som yrkesgrupp. I Holland anser man att fackligt medlemskap kan ge stöd åt en utsatt grupp.
Petra Rendik Publicerad 18 februari 2009, kl 12:33

Sedan 1999 är det förbjudet att köpa sex i Sverige. I Tyskland är det legalt att driva bordell och sexsäljarna är integrerade i samhället. Prostituerade har rätt till a-kassa, sjukpenning och pension som alla andra som arbetar.

Hur kommer det sig att två europeiska länder med likartade samhällsstrukturer har så olika synsätt på prostitution? Det försöker idéhistorikern Susanne Dodillet ge svar på i sin avhandling "Är sex ett arbete? Svensk och tysk prostitutionspolitik sedan 1970-talet."

När sexköpslagen stiftades i Sverige var det för att tydligt markera att prostitution inte var något som kan accepteras. Med lagen ville man påverka samhällets syn på jämställdhet eftersom prostitution är ett uttryck för könsmaktstrukturer med manlig överordning och kvinnlig underordning menar Susanne Dodillet. I Tyskland antog man några år senare istället en lag som skulle jämställa sexsäljarna med andra yrkesverksamma.

En anledning till att man ser så olika på frågan enligt Susanne Dodillet är att svenskar har relativt stor tillit till staten medan tyskar ifrågasätter statens normbildning. Staten har inget att göra med hur sexuella relationer mellan samtyckande vuxna ska se ut, ansåg den tyska vänstern som drev igenom legalisering av prostitution.

Det är inte bara i Tyskland man ser på prostitution som ett yrke som alla andra. När Europafacket hade kongress i Sevilla för två år sen föreslog Holland att man skull ge de prostituerade fackliga rättigheter, flera andra länder var inne på samma linje. Genom fackligt medlemskap kan man hjälpa och ge stöd åt en utsatt grupp, menade holländarna. Men de svenska facken höll inte med. I deras föreställningsvärld finns inget som heter frivillig prostitution, och de protesterade därför vilt mot förslaget. Det slutade i en kompromiss, svenska fackföreningar har idag ingen skyldighet att organisera prostituerade.

Trots att det är förbjudet att köpa sex och att facken inte vill ha med prostituerade att göra, är det inte olagligt att sälja sex. Den som arbetar och tjänar pengar ska därför också betala skatt. Inkomster är skattepliktiga och därmed kan även prostitution betraktas som näringsverksamhet. Redovisade inkomster ger rätt till sjukpenning, föräldrapenning och pension, en anledning till att sexjobbare faktiskt betalar skatt i Sverige.

- Man vill ju ha en pensionsgrundande inkomst. Sexarbetarna väljer oftast att kalla sin verksamhet för nåt annat än vad det handlar om. Hur många som redovisar sina inkomster och därmed betalar skatt vet vi inte, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Situationen blir minst sagt underlig i och med att det är förbjudet att köpa men okej att sälja sex. Men Skatteverkets grundinställning är ändå tydlig tycker Pia Blank Thörnroos. Ett åkeri kan inte få en f-skattsedel om de saknar trafiktillstånd.

- Och om någon ringer till oss och säger att de ska starta en verksamhet som säljer sex svarar vi att det inte kommer att gå. För i den bästa av världar följer folk lagen och då får sexsäljarna inga kunder. Men kunder kommer tydligen och det genererar en inkomst. Vad händer med den? Jo, den är skattepliktig.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.