Eftersom många IT-företag inte är medlemmar i någon arbetsgivarorganisation så regleras inte heller personalens anställningsvillkor av något kollektivavtal. Det betyder att den som blir uppsagd inte kan få ta del av Trygghetsrådets tjänster.
För att hjälpa dessa medlemmar har nu Sif beslutat köpa tjänster från Trygghetsrådet under hela nästa år. Den som blir uppsagd från sitt arbete inom IT-branschen kan nu bland annat ta del av personlig rådgivning och få hjälp att söka ett nytt arbete. Den som istället vill starta eget företag får också hjälp och stöd.
- Vi tvingas konstatera att när vi inte lyckas åstadkomma kollektivavtal så har vi mycket litet att erbjuda de medlemmar som blir uppsagda. Sedan situationen förvärrats för våra medlemmar i IT-branchen anser vi att vi måste göra den här insatsen, säger Sif:s förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt.
I vanliga fall gäller vissa villkor för att man ska kunna ta del av det omställningsstöd som Trygghetsrådet erbjuder. Man måste exempelvis ha varit anställd i ett år. Sif:s erbjudande gäller alla oavsett anställningsstid. Men berörda medlemmar kommer inte att ha möjlighet till den avgångsersättning som Trygghetsrådet, under vissa villkor, erbjuder.
Lars-Bonny Ramstedt räknar med att om facket tar ansvar för sina medlemmar så kommer den uppmärksamhet det ger att verka i riktning mot att fler företag skaffar sig kollektivavtal.
Finns det inte en risk att företagen inte tecknar kollektivavtal när facket tar på sig den här uppgiften?
- Det här är ju en relativt kortsiktig åtgärd och vi kommer inte att fortsätta med den. Men samtidigt kommer vi naturligtvis parallellt att fortsätta arbeta stenhårt för att åstadkomma kollektivavtal och hängavtal med dessa företag, säger Lars-Bonny Ramstedt.
Vad projektet beräknas kosta vill Lars-Bonny Ramstedt inte avslöja:
- Det får kosta vad det kostar, kommenterar han frågan.
Sif beräknas ha cirka 45 000 medlemmar i IT-branschen varav omkring 12 000 personer finns på arbetsplatser utan kollektivavtal.
ANITA TÄPP © siftidningen