Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nytt stöd till uppsagda i IT-branschen

Sif har beslutat inrätta en IT-akut som ska ge uppsagda medlemmar, i företag utan avtal, råd och stöd för att få ett nytt jobb. Projektet, som sjösätts vid årsskiftet, ska pågå i ett år och tjänsterna köps av Trygghetsrådet.
Publicerad
För de Sif-medlemmar som arbetar i den krisdrabbade IT-branschen kan nu tillvaron te sig lite tryggare. De medlemmar som inte omfattas av kollektiv- och hängavtal kan nu få stöd och hjälp att hitta ett nytt arbete.
Eftersom många IT-företag inte är medlemmar i någon arbetsgivarorganisation så regleras inte heller personalens anställningsvillkor av något kollektivavtal. Det betyder att den som blir uppsagd inte kan få ta del av Trygghetsrådets tjänster.
För att hjälpa dessa medlemmar har nu Sif beslutat köpa tjänster från Trygghetsrådet under hela nästa år. Den som blir uppsagd från sitt arbete inom IT-branschen kan nu bland annat ta del av personlig rådgivning och få hjälp att söka ett nytt arbete. Den som istället vill starta eget företag får också hjälp och stöd.
- Vi tvingas konstatera att när vi inte lyckas åstadkomma kollektivavtal så har vi mycket litet att erbjuda de medlemmar som blir uppsagda. Sedan situationen förvärrats för våra medlemmar i IT-branchen anser vi att vi måste göra den här insatsen, säger Sif:s förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt.
I vanliga fall gäller vissa villkor för att man ska kunna ta del av det omställningsstöd som Trygghetsrådet erbjuder. Man måste exempelvis ha varit anställd i ett år. Sif:s erbjudande gäller alla oavsett anställningsstid. Men berörda medlemmar kommer inte att ha möjlighet till den avgångsersättning som Trygghetsrådet, under vissa villkor, erbjuder.
Lars-Bonny Ramstedt räknar med att om facket tar ansvar för sina medlemmar så kommer den uppmärksamhet det ger att verka i riktning mot att fler företag skaffar sig kollektivavtal.
Finns det inte en risk att företagen inte tecknar kollektivavtal när facket tar på sig den här uppgiften?
- Det här är ju en relativt kortsiktig åtgärd och vi kommer inte att fortsätta med den. Men samtidigt kommer vi naturligtvis parallellt att fortsätta arbeta stenhårt för att åstadkomma kollektivavtal och hängavtal med dessa företag, säger Lars-Bonny Ramstedt.
Vad projektet beräknas kosta vill Lars-Bonny Ramstedt inte avslöja:
- Det får kosta vad det kostar, kommenterar han frågan.
Sif beräknas ha cirka 45 000 medlemmar i IT-branschen varav omkring 12 000 personer finns på arbetsplatser utan kollektivavtal.

ANITA TÄPP © siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.