Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nytt program bygger på medlemmars vardag.

Efter många års väntan får nu förbundet ett strategiskt program. <br />-Allt utgår från medlemmarnas behov och önskemål, säger Ingela Marklund, som lett det stora arbetet med att kartlägga medlemmarnas vardag i arbetslivet.<br />
Publicerad
Programmet har nyckelorden trygghet, utveckling och respekt. Det är inte uppbyggt riktigt på samma sätt som fackliga program vanligtvis är, alltså radar upp ståndpunkter och krav utifrån de fackliga sakområdena som löner, arbetsmiljö, jämställdhet och så vidare.
Istället har programskribenterna tagit ett större grepp. Texten inleds med hur HTF ska möta förändringar i Sverige och omvärlden, går vidare mot hur vi får ett mänskligt arbetsliv ur olika aspekter och avslutas i de frågor som ligger närmast medlemmen, som den egna lönen och pensionen.
När programmet blir antaget, efter diskussion och eventuella förändringar, på HTF:s kongress i oktober är det första gången på många år som förbundet har ett aktuellt program. Förbundet har genom åren haft både detaljerade och omfångsrika program, liksom mer kortfattade, men inget av dem är så färskt att det kan användas i vardagsarbetet.
Det nya strategiska programmet ska med jämna mellanrum revideras. Det sker var fjärde år på kongresserna. Programmet ska hållas aktuellt och utgå från medlemmarnas vardag, och just detta har varit nyckeln när texten skrivits, berättar Ingela Marklund.
-Mötet med medlemmar i djupintervjuer har varit oerhört givande. De har berättat om vilka farhågor de har liksom hur de tror att arbetslivet utvecklas i framtiden. När vi har träffat förtroendevalda och anställda pratar de direkt om lösningar, medan medlemmarna pratar om problem de har.
-Ingen av de intervjuade var arbetslös, men vi såg att det finns en stor otrygghet och rädsla för att förlora jobbet. Flera hade tidigare varit arbetslösa, och nu arbetar de ofta på arbetsplatser som blir mer och mer slimmade.
-I en intervju berättade en av våra medlemmar att hennes arbetsgivare sagt att hon inte skulle få någon löneökning, eftersom hon var så lätt att byta ut. Klimatet hårdnar på arbetsmarknaden, säger Ingela Marklund.
HTF har använt sig av så kallade fokusgrupper, vilket är en form av gruppintervjuer, men också enkäter och andra kartläggningar. Förutom medlemmar har även förtroendevalda och anställda fått ge synpunkter.
Ingela Marklund berättar att det finns en utpräglad önskan om ett starkt lokalt fack. Även detta arbete visar att klubbordföranden och andra lokala fackliga företrädare är oerhört viktiga för hur HTF uppfattas av den enskilde medlemmen.
-Det goda ledarskapet är en annan nyckelfråga för medlemmarna. Ofta har cheferna så många arbetsuppgifter att de inte hinner vara chef. Chefskapet kräver tid och kunskap, säger Ingela Marklund.
Det är förbundsstyrelsen som lägger fram förslaget till program inför kongressen i oktober. Ingela Marklund betonar att skriften inte är någon tjänstemannaprodukt. Det är de förtroendevalda som styrt. Ett viktigt inslag har förbundsstyrelsens möten med alla avdelningsstyrelser varit för att utforma det slutliga programmet. Till sist har styrelsen granskat programmet mening för mening innan förslaget godkändes.



Viktiga frågor för HTF


Här är punkter ur det strategiska program som ska antas på HTF:s kongress i oktober. Det fullständiga programmet kommer att finns på www.htf.se. Några exempel på viktiga delar:

Sverige och omvärlden
+HTF arbetar för rättvisa, jämlikhet, jämställdhet och respekt.
+Det är viktigt att parterna följer reglerna på arbetsmarknaden. När utländska ägare etablerar sig här är det nödvändigt att reglerna följs av dem.
+HTF arbetar för att stärka fackliga fri- och rättigheter, och är aktivt internationellt.

Vägar till inflytande
+HTF vill stärka och utveckla kollektivavtalen, arbetsrätten och arbetsmiljörätten.
+HTF arbetar för stärkt inflytande på arbetsplatserna
+Alla anställda ska få kollektivavtal

Jämlikhet och jämställdhet
+Ett jämlikt och jämställt arbets- och familjeliv är grundläggande för HTF.
+Ingen människa ska diskrimineras p g a kön, etnisk bakgrund, religion, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning.
+Alla ska kunna delta på lika villkor i arbetslivet.
+Det ska gå att kombinera arbetsliv med familj och barn, arbetslivet ska vara barntillåtet.
+HTF arbetar för att föräldraledigheten delas lika mellan föräldrarna

Hälsosamt, mänskligt arbetsliv
+En bra arbetsmiljö är en förutsättning för att klara ett långt yrkesliv. Fysisk och psykosocial arbetsmiljö ska vara god.
+Ledarskapet ska se och respektera de anställda.
+Anställda ska ha inflytande över arbetstiden. Den ska planeras med god framförhållning.

Tryggt och utvecklande arbetsliv
+Tillsvidareanställning på heltid ska vara grunden.
+Antalet korta anställningar måste bli färre.
+En aktiv arbetsmarknadspolitik för minskad arbetslöshet måste föras.
+Den enskildes ekonomi får inte kraftigt försämras vid omställningar.
+Inför rätt till ledighet för att prova annat arbete.
+Bekämpa svarta jobb.
+Alla ska ha rätt till kompetensutveckling.

Tillväxt i tjänstesektorn
+Näringspolitiken ska skapa förutsättningar för konkurrenskraftiga företag.
+Tjänstesektorns betydelse måste lyftas fram.

Din lön
+Alla medlemmar ska garanteras löneökning i avtal.
+Lönerna ska vara rättvisa och jämställda.
+Lägstlöner ska finnas i avtalet och ge en rimlig levnadsstandard.
+Facket ska ha inflytande över ingångslöner vid nyanställning, befordran m m. Det är även ett medel att uppnå könsneutrala löner.
+Bättre verktyg för individuell lönesättning och krav på gemensam lönestatistik med arbetsgivaren.
+HTF förordar öppen löneredovisning.

Din pension
+Alla ska ha en pension som ger rimlig levnadsstandard.
+HTF ska bevaka pensionssystemet och agera inför för

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.