Programmet har nyckelorden trygghet, utveckling och respekt. Det är inte uppbyggt riktigt på samma sätt som fackliga program vanligtvis är, alltså radar upp ståndpunkter och krav utifrån de fackliga sakområdena som löner, arbetsmiljö, jämställdhet och så vidare.
Istället har programskribenterna tagit ett större grepp. Texten inleds med hur HTF ska möta förändringar i Sverige och omvärlden, går vidare mot hur vi får ett mänskligt arbetsliv ur olika aspekter och avslutas i de frågor som ligger närmast medlemmen, som den egna lönen och pensionen.
När programmet blir antaget, efter diskussion och eventuella förändringar, på HTF:s kongress i oktober är det första gången på många år som förbundet har ett aktuellt program. Förbundet har genom åren haft både detaljerade och omfångsrika program, liksom mer kortfattade, men inget av dem är så färskt att det kan användas i vardagsarbetet.
Det nya strategiska programmet ska med jämna mellanrum revideras. Det sker var fjärde år på kongresserna. Programmet ska hållas aktuellt och utgå från medlemmarnas vardag, och just detta har varit nyckeln när texten skrivits, berättar Ingela Marklund.
-Mötet med medlemmar i djupintervjuer har varit oerhört givande. De har berättat om vilka farhågor de har liksom hur de tror att arbetslivet utvecklas i framtiden. När vi har träffat förtroendevalda och anställda pratar de direkt om lösningar, medan medlemmarna pratar om problem de har.
-Ingen av de intervjuade var arbetslös, men vi såg att det finns en stor otrygghet och rädsla för att förlora jobbet. Flera hade tidigare varit arbetslösa, och nu arbetar de ofta på arbetsplatser som blir mer och mer slimmade.
-I en intervju berättade en av våra medlemmar att hennes arbetsgivare sagt att hon inte skulle få någon löneökning, eftersom hon var så lätt att byta ut. Klimatet hårdnar på arbetsmarknaden, säger Ingela Marklund.
HTF har använt sig av så kallade fokusgrupper, vilket är en form av gruppintervjuer, men också enkäter och andra kartläggningar. Förutom medlemmar har även förtroendevalda och anställda fått ge synpunkter.
Ingela Marklund berättar att det finns en utpräglad önskan om ett starkt lokalt fack. Även detta arbete visar att klubbordföranden och andra lokala fackliga företrädare är oerhört viktiga för hur HTF uppfattas av den enskilde medlemmen.
-Det goda ledarskapet är en annan nyckelfråga för medlemmarna. Ofta har cheferna så många arbetsuppgifter att de inte hinner vara chef. Chefskapet kräver tid och kunskap, säger Ingela Marklund.
Det är förbundsstyrelsen som lägger fram förslaget till program inför kongressen i oktober. Ingela Marklund betonar att skriften inte är någon tjänstemannaprodukt. Det är de förtroendevalda som styrt. Ett viktigt inslag har förbundsstyrelsens möten med alla avdelningsstyrelser varit för att utforma det slutliga programmet. Till sist har styrelsen granskat programmet mening för mening innan förslaget godkändes.
Viktiga frågor för HTFHär är punkter ur det strategiska program som ska antas på HTF:s kongress i oktober. Det fullständiga programmet kommer att finns på
www.htf.se. Några exempel på viktiga delar:
Sverige och omvärlden
+HTF arbetar för rättvisa, jämlikhet, jämställdhet och respekt.
+Det är viktigt att parterna följer reglerna på arbetsmarknaden. När utländska ägare etablerar sig här är det nödvändigt att reglerna följs av dem.
+HTF arbetar för att stärka fackliga fri- och rättigheter, och är aktivt internationellt.
Vägar till inflytande
+HTF vill stärka och utveckla kollektivavtalen, arbetsrätten och arbetsmiljörätten.
+HTF arbetar för stärkt inflytande på arbetsplatserna
+Alla anställda ska få kollektivavtal
Jämlikhet och jämställdhet
+Ett jämlikt och jämställt arbets- och familjeliv är grundläggande för HTF.
+Ingen människa ska diskrimineras p g a kön, etnisk bakgrund, religion, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning.
+Alla ska kunna delta på lika villkor i arbetslivet.
+Det ska gå att kombinera arbetsliv med familj och barn, arbetslivet ska vara barntillåtet.
+HTF arbetar för att föräldraledigheten delas lika mellan föräldrarna
Hälsosamt, mänskligt arbetsliv
+En bra arbetsmiljö är en förutsättning för att klara ett långt yrkesliv. Fysisk och psykosocial arbetsmiljö ska vara god.
+Ledarskapet ska se och respektera de anställda.
+Anställda ska ha inflytande över arbetstiden. Den ska planeras med god framförhållning.
Tryggt och utvecklande arbetsliv
+Tillsvidareanställning på heltid ska vara grunden.
+Antalet korta anställningar måste bli färre.
+En aktiv arbetsmarknadspolitik för minskad arbetslöshet måste föras.
+Den enskildes ekonomi får inte kraftigt försämras vid omställningar.
+Inför rätt till ledighet för att prova annat arbete.
+Bekämpa svarta jobb.
+Alla ska ha rätt till kompetensutveckling.
Tillväxt i tjänstesektorn
+Näringspolitiken ska skapa förutsättningar för konkurrenskraftiga företag.
+Tjänstesektorns betydelse måste lyftas fram.
Din lön
+Alla medlemmar ska garanteras löneökning i avtal.
+Lönerna ska vara rättvisa och jämställda.
+Lägstlöner ska finnas i avtalet och ge en rimlig levnadsstandard.
+Facket ska ha inflytande över ingångslöner vid nyanställning, befordran m m. Det är även ett medel att uppnå könsneutrala löner.
+Bättre verktyg för individuell lönesättning och krav på gemensam lönestatistik med arbetsgivaren.
+HTF förordar öppen löneredovisning.
Din pension
+Alla ska ha en pension som ger rimlig levnadsstandard.
+HTF ska bevaka pensionssystemet och agera inför för