Den så kallade Uppsägningstvistutredningen har haft i uppdrag att kartlägga hur tvister om uppsägningar och avskedanden hanteras i praktiken och vilka problem tvisterna medför för parterna. I uppdraget ingick att lämna förslag som kan minska arbetsgivarnas kostnader i samband med uppsägningstvister i syfte att stärka arbetsgivarnas vilja att nyanställa.
Regeringens utredare, Jonas Malmberg, presenterade i dag sina förslag på förändringar i las, lagen om anställningsskydd.
Utredningen föreslår bland annat att principen att anställningen består tills tvisten är avgjord tas bort och ersätts av en tidsgräns på ett år. Dessutom ska det gå att säga upp medarbetare på grund av arbetsbrist utan att först ha prövat om det finns annat arbete hos arbetsgivaren. Utredningen föreslår också att arbetsgivare, som trotsar domstolsbeslut om att en anställd vars uppsägning har ogiltigförklarats och ska ha tillbaka sitt jobb, ska komma billigare undan än i dag.
Enligt lagförslaget bör det ekonomiska skadeståndet för brott mot las sänkas för arbetsgivare med färre än 50 anställda. Förslagen får hård kritik från flera håll, bland annat Unionen och TCO.
- Den som blir felaktigt uppsagd kommer att få mycket svårare att få sin sak prövad och att få upprättelse. Regeringen har ju vid flera tillfällen lovat att den inte ska göra några större förändringar i arbetsrätten. Men det är just vad det här är. Vi förutsätter att förslagen inte genomförs, säger Eva Nordmark, TCO:s ordförande.
Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen, är inne på samma linje:
- Du som anställd får det alltså avsevärt svårare i händelse av tvist med din arbetsgivare, du riskerar att få ett stort inkomstbortfall i form av utebliven lön under den tid tvisten pågår. Vi tar ett bestämt steg bort från delar av det som framgångsrikt definierat den svenska arbetsmarknaden och gjort oss unika i världen. En del av din trygghet riskerar att försvinna, säger han.
Fackförbundet Vision konstaterar att förslaget skulle slå undan benen för den svenska modellen genom att det förändrar styrkeförhållandena i förhandlingssituationen på den enskilde arbetstagarens bekostnad. Dessutom skulle det minska Arbetsdomstolens betydelse för de tvister som trots allt behöver avgöras av domstol.
Fakta
Förslaget i korthet
Utredningen föreslår följande ändringar i lagen om anställningsskydd:
• Anställningen ska bestå i högst ett år om arbetsgivare och arbetstagare tvistar om en uppsägning är giltig.
• Det ekonomiska skadeståndet för brott mot LAS ska reduceras för arbetsgivare med färre än 50 anställda.
• Det ska inte gå att ogiltigförklara en arbetsbristsuppsägning för att arbetsgivaren har åsidosatt sin omplaceringsskyldighet.
• Förslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2014