Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nytt avtalsbud dröjer

I går skulle de opartiska ordförandena överlämna ett nytt avtalsförslag till parterna. Det kom aldrig. I stället fick facken och arbetsgivarna beskedet att det dröjer till mitten av veckan.
Publicerad
I lördags meddelade facken inom industrin att man inte godtog det bud som opo:na överlämnade på fredagen. Nivåerna ansågs alldeles för låga. Enligt förslaget skulle tjänstemännen få 2,6 procent i år och 2,3 respektive 2,2 procent 2008 och 2009.
Sif har krävt ett ettårigt avtal med lönepott på 3,9 procent. De övriga avtalskomponenterna, som individgaranti på 925 kronor för hela avtalsperioden, valde Sifs delegationer att inte ta ställning till, eftersom nivåerna på lönepotten var oacceptabel.
Däremot konstaterade Sifs företrädare att man har fått visst gehör för sitt krav på höjda lägstlöner, samt att opo:na har hörsammat krav på förlängd föräldralön, från tre till fyra månader. Förslaget innehöll också kompensation för den längre arbetstid som är resultatet av att nationaldagen blev helgdag.
Opo:na beräknade värdet av avtalsbudet till 9,2 procent på tre år. Men då har man valt att räkna med att löneöversynen ska ge 0,5 procent per år, utan att det skrivs in i avtalet.
- Vi kan inte göra en sådan beräkning. Det är ingen avtalskomponent, det är en kalkyl, säger Sifs ordförande Mari-Ann Krantz.
Sif har haft problem med flera företag tidigare som har vägrat att ge något utöver lönepotten.
Under gårdagen träffade förhandlarna från alla läger opo:na för att reda ut vad som händer under den fortsatta processen. Sif har krävt att få veta två dagar i förväg när slutbudet kommer.
- Jag vill inte kalla in någon delegation med mindre än att vi har ett slutbud att ta ställning till, säger Mari-Ann Krantz.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.