Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nyföretagarna blir bara yngre

De nya entreprenörerna blir allt yngre, enligt Nyföretagarcentrum. I dag är de i genomsnitt 35 år.
Publicerad
- Sedan vi började föra statistik i slutet av 80-talet har de nya företagarna hela tiden blivit yngre. Och nu har den yngsta gruppen, som är 30 år eller yngre, ökat kraftigt, säger Harry Goldman, verkställande ledamot i stiftelsen Jobs and Society som står bakom Nyföretagarcentrum.
Enligt stiftelsen har nyföretagandet ökat starkt under det första halvåret i år, med tio procent jämfört med samma period förra året.
Den starkaste tillväxten av nya företag har skett i storstäderna och då framför allt i förorterna.
- Men det har också startats väldigt många företag i kommuner med mycket turism, som Gotland och Öland, och vid gränshandeln, som i Haparanda och Strömstad, säger Harry Goldman.
Enligt Nyföretagarcentrums statistik är nu kvinnorna för första gången flest bland de nya entreprenörerna.
För tio år sedan var andelen kvinnor 35 procent. I dag är de över 50 procent, i storstäderna mellan 55 och 60 procent.
Enligt Harry Goldman startar kvinnorna företag inom alla sektorer med en viss övervikt av tjänsteföretag inom vård och hälsa och handel
Han konstaterar också att många av kvinnorna har utländsk bakgrund.
- Invandrarkvinnor ses ofta som okunniga eller dåligt utbildade. Det här visar att många är duktiga och driftiga, säger Harry Goldman.
- Ibland startar de säkert företag för att de har svårt att ta sig ut på arbetsmarknaden. Men också sådant som att de kommer från en kultur med en stark företagstradition kan spela roll.
I den yngsta gruppen av nya entreprenörer är männen i majoritet. Två tredjedelar startar tjänsteföretag, som budfirmor, cateringföretag eller inom IT.
- Deras bakgrund är skiftande. Men många är lågutbildade och andelen akademiker är låg. Fast så har det ju alltid varit, att få akademiker startat företag, säger Harry Goldman.

ANITA TÄPP

Fotnot:
Jobs and Society är en näringslivsdriven stiftelse som erbjuder kostnadsfri rådgivning till den som vill starta eget företag vid ett hundratal Nyföretagarcentrum runt om i landet. Enligt stiftelsen ger man rådgivning åt cirka en femtedel av alla registrerade nyföretagare varje år.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.