Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nyföretagandet ökar

Hittills i år har Bolagsverket registrerat mer än 30 000 nya företag. Men många är sannolikt ombildningar och uppköp. Oavsett vilka beräkningar man använder är det en klar uppgång i nyföretagandet.<br />
Publicerad
Institutet för tillväxtpolitiska studier (ITPS) gör, med utgång från Bolagsverkets statistik, en enkätundersökning bland de nystartade företagen för att se vilka som är genuint nya och vilka som är ombildningar, aktivering av vilande företag och uppköp bland annat. Förra året startades, med deras mätsticka, 41 608 företag.
Runt 80 procent var enskilda firmor, den enklaste företagsformen som innebär att man registrerar en firma hos skatteverket och får en f-skattsedel.
- De allra flesta har det som en bisyssla till en fast anställning, säger Lars Sundell på ITPS.
Han tycker det är positivt att nyföretagandet är så stort, men påpekar att bara en liten andel har ambition att växa.
- Alla är inte entreprenörer. I vår enkät är det bara en liten andel som uppger vinstmotiv som orsak till att man startar företag. Det är betydligt vanligare att det handlar om att förverkliga en idé eller få jobba självständigt. Andra motiv är sysselsättningsskäl, alltså att man är arbetslös eller riskerar att bli det.
Byggbranschen växte mest förra året. Även tjänstesektorn och handeln föder många nya företag.
Enligt enkäten verkar det inte vara något fel på företagsklimatet i Sverige.
- Det tycks mig som att det som sägs i debatten är överdrivet. Det är inte många som anger krångliga regler som ett hinder. Det är kanske främst marknadsläget och finansiella hinder. 60 procent finansierar verksamheten på egen hand, med sparade medel eller liknande, säger Lars Sundell.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.