Från den 1 juli gäller nya regler i sjukförsäkringen. De som först kommer att märka det är de runt 70 000 personer som då varit sjukskrivna mer än ett år. Då sänks nämligen deras ersättning från 80 till 75 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten, upp till ett tak på 307 500 kronor per år.
Samtidigt införs den så kallade rehabiliteringskedjan. Effekterna av den kommer att märkas fullt ut först vid årsskiftet.
Men redan nu slår Försäkringskassan fast att ett resultat av de nya reglerna kan bli att sjuka sägs upp tidigare än vad som hittills skett.
- Ja, så kan det bli, säger Försäkringskassans Cecilia Udin.
Rehabiliteringskedjan bygger på tre fasta hållpunkter för den som blir sjuk. De första 90 dagarna har man rätt till sjukpenning om man inte kan utföra sitt vanliga arbete. Arbetsgivaren ska samtidigt undersöka om det går att anpassa arbetet eller omplacera personen. Efter 90 dagar har man rätt till sjukpenning om det inte finns något som helst arbete hos arbetsgivaren som kan utföras trots sjukdomen. Från oktober ges sjukskrivna också rätt till tjänstledigt för att pröva annat jobb. Efter 180 dagar, det vill säga sex månader, ska arbetsförmågan prövas mot den reguljära arbetsmarknaden. Det innebär att om Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen anser att det finns jobb som den sjuke kan utföra trots sin sjukdom, ska han eller hon anses stå till arbetsmarknadens förfogande, och mister sjukpenningen. I stället hamnar man i a-kassesystemet. Indirekt innebär det att arbetsgivaren ges tillfälle att efter sex månader säga upp en sjukskriven som man inte anser kunna återkomma till arbete under överskådlig framtid. Möjligheten att säga upp sjuka har funnits också tidigare, men med de nya reglerna tidigareläggs hela processen.
- Det är uppenbart att det här påverkar anställningsskyddet, även om riksdag och regering har sagt att det inte ska göra det, säger Kristine Nordin, försäkringsexpert på Unionen.
Hon får medhåll av Unionens jurist Malin Wulkan.
- Det finns en sådan risk. Vi menar att arbetsrätten ska vara opåverkad, men vi kommer nog att få se en del tvister utifrån socialförsäkringen framöver.
Fakta
Mer om förändringarna i sjukförsäkringen hittar du på Försäkringskassans webbplats