Sjuklönen motsvarar 80 procent av lönen. Från den 15:e ersättningsdagen gav tidigare kollektivavtalen 10 procent av lönen utöver sjukpenningen. Numera betalas de 10 procenten från den 22:a dagen.
Arbetsgivarna kan i det här fallet luta sig mot en dom i Arbetsdomstolen (AD) från 1997. AD konstaterar att det inte finns något i avtalet som säger att ersättningen vid sjukdom ska komma upp i en viss nivå. I avtalet står bara att den sjuke ska få 10 procent av lönen från den 15:e dagen. Och eftersom han får 80 procent i sjuklön fullgör arbetsgivaren sin skyldighet. Att han samtidigt blivit av med sjukpenning på knappt 80 procent bryr sig inte AD om. Konsekvensen blir att den sjuke får ett avbräck på 10 procent tredje sjukveckan.
Trots att domen kom redan 1997 har inte facket arbetat på att ändra avtalet.
- Nej, vi har inte haft uppe den frågan. Hade vi gjort det hade vi sannolikt fått betala för det, säger Sifs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt.
Det finns dock anställda som vinner på att arbetsgivarna får ett större ansvar. Dit hör de som saknar kollektivavtal med löner över taket i den allmänna sjukförsäkringen, 24 125 kronor i månaden. I sjuklönen från arbetsgivarna finns inget tak; den är 80 procent av lönen oavsett hur stor den är.
TCO diskuterar fortfarande om det är möjligt att anmäla ändringen av sjuklöneperioden till FN-organet ILO. TCO har tidigare hävdat att ändringen av sjuklöneperioden innebär ett ingrepp i kollektivavtalsrätten.
NIKLAS HALLSTEDT