Efter tre veckors bojkott försöker koncernledningen blidka muslimerna. Förutom ett offentligt avståndstagande från publiceringen av Muhammed-teckningarna diskuterar ledningen att göra en humanitär insats i regionen.
Men i lördags uppstod ett nytt problem då Jyllands-Posten hävdade att Arla och andra danska företag sedan länge skrivit på bojkottklausuler mot Israel. Det för att tillmötesgå israelkritiska muslimska regeringar och säkra avtal.
Uppgiften har lett till att den israeliske ambassadören i Köpenhamn lovat ta upp saken med den israeliska regeringen.
- Om uppgifterna är riktiga kommer vi att diskutera vilka konsekvenser det ska få för de danska företagen, även om de inte bojkottar Israel i praktiken, säger han enligt TT.
Arla har i dag dementerat uppgiften.
- När vi exporterar till framför allt Saudiarabien får vi försäkra att produkterna inte är tillverkade eller innehåller några ingredienser från Israel och att vårt skepp med produkterna inte stannar till där, säger Astrid Gade Nielsen.
- Men det här är en praxis som funnits sedan staten Israel bildades och som alla företag, framför allt de som exporterar mat och medicin, måste intyga. Och det oavsett om företagen är danska, svenska eller från något annat land.
Varför görs det här "avslöjandet" nu?
- Det har ju varit en hetsig debatt i Danmark och vi tror att Jyllands-Posten tagit fram det här för att visa på att det finns andra problem än Muhammed-bilderna i relationen med de här länderna, säger Astrid Gade Nielsen.
Har ni tagit kontakt med den israeliske ambassadören?
- Vi har hela tiden haft en god kontakt med det danska utrikesdepartementet som säkert kommer att hjälpa oss.
ANITA TÄPP