Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nya prövningar för Arla

Arla har nu förlorat 250 miljoner kronor på den pågående bojkotten. Och just som koncernen försöker återfå marknaden genom att blidka muslimerna kommer ett "avslöjande" som skulle kunna äventyra den israeliska marknaden.<br />
Publicerad
- Vi känner oss som brickor i ett spel där vi tvingas ta ställning till religion och politik, vilket är ovant för oss, säger Astrid Gade Nielsen, Arlakoncernens kommunikationschef.
Efter tre veckors bojkott försöker koncernledningen blidka muslimerna. Förutom ett offentligt avståndstagande från publiceringen av Muhammed-teckningarna diskuterar ledningen att göra en humanitär insats i regionen.
Men i lördags uppstod ett nytt problem då Jyllands-Posten hävdade att Arla och andra danska företag sedan länge skrivit på bojkottklausuler mot Israel. Det för att tillmötesgå israelkritiska muslimska regeringar och säkra avtal.
Uppgiften har lett till att den israeliske ambassadören i Köpenhamn lovat ta upp saken med den israeliska regeringen.
- Om uppgifterna är riktiga kommer vi att diskutera vilka konsekvenser det ska få för de danska företagen, även om de inte bojkottar Israel i praktiken, säger han enligt TT.
Arla har i dag dementerat uppgiften.
- När vi exporterar till framför allt Saudiarabien får vi försäkra att produkterna inte är tillverkade eller innehåller några ingredienser från Israel och att vårt skepp med produkterna inte stannar till där, säger Astrid Gade Nielsen.
- Men det här är en praxis som funnits sedan staten Israel bildades och som alla företag, framför allt de som exporterar mat och medicin, måste intyga. Och det oavsett om företagen är danska, svenska eller från något annat land.
Varför görs det här "avslöjandet" nu?
- Det har ju varit en hetsig debatt i Danmark och vi tror att Jyllands-Posten tagit fram det här för att visa på att det finns andra problem än Muhammed-bilderna i relationen med de här länderna, säger Astrid Gade Nielsen.
Har ni tagit kontakt med den israeliske ambassadören?
- Vi har hela tiden haft en god kontakt med det danska utrikesdepartementet som säkert kommer att hjälpa oss.

ANITA TÄPP



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.