Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nya förbundet kan få kommitté för jämlikhet

Alla medlemmar i det nya förbundet ska ha lika stora möjligheter till inflytande och förtroendeuppdrag.<br />Det ska en särskild jämlikhetskommitté se till. Frågan är så viktig att den regleras i det nya förbundets stadgar.<br /><br />
Publicerad
När HTF och Sif går samman den 1 januari 2008 bildas ett jätteförbund med över 500 000 medlemmar. Enligt det förslag till förbundets stadgar, som nu är ute på remiss, ska organisationen sträva efter jämlikhet vid fördelning av alla förtroendeuppdrag.
Enligt förslaget till stadgar bör en nationell jämlikhetskommitté inrättas, som kommer att ha till uppgift att främja och säkerställa alla medlemmars möjligheter till inflytande och delaktighet oavsett kön, könsidentitet, etnisk bakgrund, religiös övertygelse, sexuell läggning, ålder och funktionshinder.
Det är en unik lösning att stadgereglera kommittén. Det betyder att den får ett mycket tungt inflytande i förbundet och kan bara upphöra med sin verksamhet om stadgarna ändras av kongressen, som sammanträder vart fjärde år. Dessutom måste man följa speciella röstregler för att ändra stadgarna.
- I ett så här stort förbund är det jätteviktigt att arbeta kontinuerligt med jämlikhetsfrågan och att ha ett övergripande jämlikhetsperspektiv. Alla medlemmar måste få möjligheter att föra fram sina åsikter och bli valda, säger Frida Wintenby, en av medlemmarna i den arbetsgrupp som tagit fram förslaget.
En tanke är att en rad referensgrupper ska knytas till kommittén, där olika grupperingar ska kunna föra fram sina synpunkter.
- I en demokratisk organisation är det fullt naturligt att arbeta aktivt med jämlikhetsfrågan. Det var tydliga medskick från båda förbundens kongresser att jämlikhetsfrågan är viktig, att vi ska ta tydlig ställning mot diskriminering, att vi måste lyssna på unga och studerande, att vi ska skapa ett nytt, modernt förbund som våra barn vill vara med i, säger Frida Wintenby.
- Med en jämlikhetskommitté skapar vi en plattform utifrån vilken jämlikhetsfrågan får en naturlig väg in i det nya förbundets demokratiska struktur. Det var så tanken om en jämlikhetskommitté föddes. Hur en eventuell jämlikhetskommitté sedan väljer att lägga upp sitt arbete är en fråga för framtiden.
Kjell Johnson, utredare på Sif och ledamot av arbetsgruppen, beskriver kommittén som en motor för jämlikhetsarbetet.
- Det bottnar inte alls i någon oro för att jämlikhetsfrågorna ska hamna i skymundan utan huvudsyftet är att ge dem en högre status och tydligare roll i förbundets arbete, i alla fall jämfört med inom Sif, säger han.
- Ur ett Sifperspektiv är den stora poängen att vi breddar arbetet, vi har jobbat både med jämställdhets- och mångfaldsfrågor, nu lyfter vi in det under samma hatt. Men kommittén kommer inte vara den enda formen, den ska ses som en pådrivare i ett arbete som pågår i många olika konstellationer.
Enligt remissförslaget kommer val till jämlikhetskommittén att ske på regionrådens årsmöten, varje region kan utse en ledamot. Kommittén sammanträder minst två gånger per år och rapporterar till förbundsråd och kongress.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.