Forskarlaget har studerat 905 fall av elakartad hjärntumör och kartlagt deras användning av mobil och trådlös telefoni.
Riskökningen tar ordentlig fart för den som har pratat mer än 2000 timmar i mobiltelefon. Det innebär ungefär en timme om dagen, 200 arbetsdagar i tio år. För dessa personer är risken att drabbas av elakartad hjärntumör 2,4 gånger högre än för personer som inte alls pratat i mobiltelefon.
Störst är riskökningen bland dem som börjat använda mobiltelefon före 20 års ålder. De löpte 3,7 gånger ökad risk att drabbas av hjärntumör.
Om risken ökar ytterligare för dem som använt mobiltelefon mer än 2000 timmar har Kjell Hansson Mild inte undersökt.
- Antalet patienter är för få för att dra säkra slutsatser. Men det finns alla skäl i världen att misstänka att ju mer man använder mobiltelefonen, desto större är risken, säger Kjell Hansson Mild.
Särskilt tydlig var tumörrisken på den sida av huvudet där personerna uppgett att de placerat telefonen. Strålningen tränger in några centimeter i huvudet och Kjell Hansson Mild förespråkar därför användning av headset eller så kallad bluetooth. Likaså bör man helt undvika trådlösa inomhustelefoner. De telefonerna kan inte reglera strålningen utan står alltid på högsta nivån.
Studien är utförd i samarbete mellan Arbetslivsinstitutet och Örebro universitet. Den är nyligen publicerad i den vetenskapliga tidskriften International Archives of Occupational and Environmental Health.
THOMAS HELDMARK