Mellan fem och tio procent av de uppsagda tjänstemän som söker stöd hos TRR har fysiska, psykiska eller sociala besvär som gör det svårare att få nytt jobb. Det kan exempelvis handla om allt från ledbesvär till depressioner och missbruk.
Redan tidigare har TRR en metod för att stötta uppsagda. För att anpassa den till personer med ohälsa lades det till ytterligare delar, bland annat handlar det om att hitta personens styrkor, men också olika former av extra stöd. En del är en så kallad "möjliggörare" som hjälper den arbetssökande att ta steget över tröskeln. Det kan exempelvis röra sig om hjälpmedel som inte bekostas av Arbetsförmedlingen eller handledarersättning vid introduktion.
Våren 2011 inleddes projektet genom att en grupp som fick del av den utvecklade metoden sattes ihop. Dess resultat jämfördes senare med resultaten för en grupp uppsagda tjänstemän som uppgett att de led av ohälsa och fick stöd på vanligt sätt.
Det visade sig att den utvecklade metoden gav de uppsagda bättre odds. I augusti 2012 var det visserligen en lika stor andel, 32 procent, av de båda grupperna som gått vidare till nytt jobb eller avslutat sin tid hos TRR. Men av dem som tillhörde projektgruppen hade 79 procent av dessa nytt jobb, i jämförelsegruppen bara 42 procent. I stället var en betydligt större andel av dem som lämnat TRR från jämförelsegruppen sjukskrivna.
Bland dem som fått nytt jobb har en större andel av dem i projektgruppen, 31 procent, fått högre lön än tidigare. I jämförelsegruppen gällde samma sak 22 procent.
När projektet avslutades hade 42 procent av samtliga i projektgruppen fått nytt jobb eller startat företag.
- Analysen visar att med rätt frågor, rätt stöd och mer rådgivartid blir resultatet för denna grupp mycket bra. Det går att komma tillbaka, säger Calle Leinar, vd för TRR, i ett pressmeddelande.