Enligt Nilfisks planer skulle flytten av produktionen till låglöneländer inledas under våren och vara avslutad till jul. Ledningen ville behålla utvecklingsavdelningen i Åmål med 25 anställda men ett femtontal tjänstemannajobb, som är direkt knutna till produktionen, skulle försvinna.
Facken ansåg att företaget hade orealistiska flyttplaner, inte minst sedan en löntagarkonsult konstaterat att flytten inte skulle löna sig förrän efter fem år. Men vid den centrala förhandlingen insåg de fackliga representanterna att det inte gick att ändra på arbetsgivarens inställning.
- Vi trodde vi skulle kunna påverka ledningen men den vill inte ha kvar produktionen i Åmål. Vi fick till inse att det inte gick att komma längre. Det kändes snopet, men lagen är ganska tandlös. Så vi fick försöka göra det bästa av det som blir kvar i stället, säger Claes Wannerbratt.
Enligt den överenskommelse som nu träffats skjuts flytten upp i ett halvår och utvecklingsavdelningen får 39 anställda tjänstemän.
- Vi är några fler tjänstemän inom företaget i dag så en viss övertalighet kan det bli. Men vi ska försöka rädda jobbet åt så många som möjligt även om det också kan bli fråga om en del nyrekryteringar eftersom det kan behövas en annan kompetens, säger Claes Wannerbratt.
- Ledningen har lovat att avdelningen blir kvar under en överskådlig framtid och i och med att vi nu expanderar och det ska startas nya projekt så ser det ändå ganska hoppfullt ut. Jag tror folk förstår att det här var den enda väg vi kunde gå. Det här är ändå ett slags plåster på såren.
Hur det blir med eventuella omställningsbidrag till dom som förlorar jobbet är ännu inte klart.
- Vi har inte lyckats få till några superuppgörelser än, men går vidare med det. Och vi vill naturligtvis att de som tvingas gå får så bra villkor som möjligt, säger Claes Wannerbratt.
ANITA TÄPP