Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nilfisk skjuter upp flytt

Facken på Nilfisk har nu tvingats ge upp kampen för att få behålla produktionen av dammsugare i Åmål. Men motståndet har ändå lett till att flytten skjuts upp i ett halvår och att utvecklingsavdelningen expanderar, berättar Sifklubbens Claes Wannerbratt.<br />
Publicerad
- Ledningen insåg att de centrala förhandlingarna skulle dra ut på tiden och produktionen gick ju också sakta ner, som den ofta gör i sådana här situationer. Så vi kom överens i elfte timmen, säger han.
Enligt Nilfisks planer skulle flytten av produktionen till låglöneländer inledas under våren och vara avslutad till jul. Ledningen ville behålla utvecklingsavdelningen i Åmål med 25 anställda men ett femtontal tjänstemannajobb, som är direkt knutna till produktionen, skulle försvinna.
Facken ansåg att företaget hade orealistiska flyttplaner, inte minst sedan en löntagarkonsult konstaterat att flytten inte skulle löna sig förrän efter fem år. Men vid den centrala förhandlingen insåg de fackliga representanterna att det inte gick att ändra på arbetsgivarens inställning.
- Vi trodde vi skulle kunna påverka ledningen men den vill inte ha kvar produktionen i Åmål. Vi fick till inse att det inte gick att komma längre. Det kändes snopet, men lagen är ganska tandlös. Så vi fick försöka göra det bästa av det som blir kvar i stället, säger Claes Wannerbratt.
Enligt den överenskommelse som nu träffats skjuts flytten upp i ett halvår och utvecklingsavdelningen får 39 anställda tjänstemän.
- Vi är några fler tjänstemän inom företaget i dag så en viss övertalighet kan det bli. Men vi ska försöka rädda jobbet åt så många som möjligt även om det också kan bli fråga om en del nyrekryteringar eftersom det kan behövas en annan kompetens, säger Claes Wannerbratt.
- Ledningen har lovat att avdelningen blir kvar under en överskådlig framtid och i och med att vi nu expanderar och det ska startas nya projekt så ser det ändå ganska hoppfullt ut. Jag tror folk förstår att det här var den enda väg vi kunde gå. Det här är ändå ett slags plåster på såren.
Hur det blir med eventuella omställningsbidrag till dom som förlorar jobbet är ännu inte klart.
- Vi har inte lyckats få till några superuppgörelser än, men går vidare med det. Och vi vill naturligtvis att de som tvingas gå får så bra villkor som möjligt, säger Claes Wannerbratt.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.