Kommunal var ett undantag genom sitt krav på rätt till heltid. Annars var fackförbunden eniga om att arbetstidsfrågor ska hållas utanför politisk inblandning.
- Sifs avtalsrörelse 2001 stökades till väldigt mycket genom lagstiftningen om arbetstider som fanns då. Vi fick skriva in en massa klausuler om avräkning i avtalen bara för det, sa Bo Hallberg från Unionen, som satt i panelen tillsammans med företrädare för Kommunal och IF Metall.
TCO:s vikarierande samhällspolitiske chef Mats Essemyr underströk samma tema:
- Politikerna bör undvika att stöka till situationen med lagstiftning om arbetstider, särskilt nu när parterna hoppas kunna förhandla fram ett nytt huvudavtal på arbetsmarknaden.
Både miljöpartiet och vänsterpartiet har drivit arbetstidsfrågor och var intresserade av att höra fackliga synpunkter som kunde ge dem en roll. Även några moderater hade kommit för att lyssna till diskussionen.
Vänsterpartiets arbetsmarknadsgrupp i riksdagen hade i början av december skickat ut en enkät till organisationer om deras mål och krav om arbetstidens längd och förläggning, deltid och ledighet.
I sammanställningen av svar var Unionen den enda som saknades. Sif och HTF ville före jul vänta tills det sammanslagna förbundets politik på området hade formats. Sedan har det inte funnits någon ansvarig som kunnat ta tag i frågorna. Sifs tidigare avtalsexpert Bo Hallberg är inte arbetstidsansvarig i Unionen utan väntar på besked om sina uppgifter.
TCO:s viktigaste arbetstidsmål är att få bort ur EU:s arbetstidsdirektiv att högsta veckoarbetstid 48 timmar får ersättas av individavtal om obegränsad veckoarbetstid utan kollektivavtal om landet vill ta in det i sin lag, vilket Storbritannien och något ytterligare EU-land gjort. Detsamma gäller EU-frågan om årsarbetstid vid sidan av kollektivavtal.