Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Neddragningar oroar HP-anställda i Sverige

Även Sverige drabbas av den nedskärning med 6 000 tjänster som Hewlett Packard planerar i Europa. Det är Hans Fryklund, Sifklubbens ordförande, övertygad om.<br />- Mest oroliga är vi för flera projekt som går ut på att jobb ska flyttas till låglöneländer och som är nära förestående, säger han.<br />
Publicerad
- Det kan betyda att allt tekniskt och administrativt jobb som kan skötas på avstånd via Internet styrs bort, till Kina, Indien och Östeuropa.
Projekten, som bland annat inneburit att indier kommit hit för att lära sig svenskarnas arbetsuppgifter, har pågått i flera år.
- Många anställda håller nu på att lämna över sina tjänster till indierna. Processen pågår i hela Europa och förmodligen hänger projekten och den aviserade neddragningen ihop, säger Hans Fryklund som är ordförande för Sifs riksklubb.
- Men det enda vi vet är att det kommer att ske något i dagarna och att vissa blir berörda av projektet.
Den amerikanska datajätten Hewlett Packard, HP, har drygt 150 000 anställda i hela världen. I går avslöjades att företaget planerar en neddragning med 6 000 tjänster i Europa. Enligt TT finns minst hälften av dem i Frankrike, Tyskland och Storbritannien.
Sifs riksklubb fick information om att en omorganisation och neddragning är på gång i förra veckan, via de egna ledamöterna i HP:s europeiska företagsråd.
- De fick veta att vi eventuellt är berörda vilket vi tolkar som att vi blir det, säger Hans Fryklund.
Den nu planerade neddragningen är den största sedan 2002 då HP:s köp av konkurrenten Compaq resulterade i att 15 000 tjänster skars bort, vilket också de anställda i Sverige fick känna av.
- Det har handlat om kontinuerliga nedskärningar, men inte genom att någon sagts upp. I stället har man köpt ut folk. De har fått så pass bra villkor att de går. Samtidigt har en orsak säkert varit att de känt sig utpekade, säger Hans Fryklund.
På HP i Sverige finns cirka 1800 anställda och ytterligare omkring 450 konsulter vid ett tjugotal arbetsplatser som säljer företagets produkter och driver datatjänster åt andra företag. De största arbetsplatserna finns i Frösunda och Älvsjö.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.