Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

När två ska bli ett

Ska vi vara sambo (vilket förskräckligt ord) eller gifta? Svaret är upp till var och en, det finns inget rätt eller fel utom på en punkt. Om ni vill skydda varandra ekonomiskt så gift er. Det är det lättaste sättet att få tillgång till ett skydd som man som sambopar får trixa en del för att få.<br />
Publicerad
Om man vill skydda varandra är det en fördel att vara gift. Det är ett billigt och enkelt sätt att öka tryggheten. För sambor är det betydligt svårare att uppnå samma skydd, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Föreningssparbanken.
Gudrun Ståhl Rohdin, jurist på Föreningssparbanken Juristbyrå, anser att alla människor, i synnerhet sambor, bör skriva ett testamente för att vara säkra på att deras tillgångar fördelas på det sätt som de har tänkt sig.
- Vi ger därför alltid sambor det drastiska rådet att i första hand gifta sig, i andra hand skriva testamente, säger Gudrun Ståhl Rohdin.
När två ska bli ett par förändras livet radikalt. Bland annat flätas två skilda ekonomier samman till en enda och konsekvenserna av detta blir olika beroende på om ni är gifta eller inte. Så länge allt är tipptopp spelar det ingen större roll. Men om ni skiljer er, eller när en av er dör, är det stor skillnad på vilken samlevnadsform ni valt. De tuffa frågorna alla par borde ställa sig är: Vad är ditt, vad är mitt och vad är vårt? Vem tar vad om vi skiljer oss och vem ärver?

Sambor har inte samma rättsliga skydd som äkta makar. De största skillnaderna är att sambor:
° Inte ärver varandra.
° Inte är underhållsskyldiga gentemot varandra.
° Inte självklart är förmånstagare till varandras livförsäkringar.

För att ni som sambor ska få samma skydd som äkta makar bör ni skriva
testamente, teckna grupplivförsäkring och uppge varandra som förmånstagare till olika försäkringar. Kontakta gärna en jurist. Speciellt om du har barn sedan tidigare förhållande är det bäst att ta hjälp.
Sambor ärver inte varandra automatiskt. Men bostaden kan ingå i en bodelning. Sambor har rätt till halva den gemensamt anskaffade bostaden och halva det gemensamt anskaffade bohaget om det inte finns något testamente som säger annorlunda. Det innebär att utan testamente går halva bostaden, halva bohaget och allt som den avlidne ägde till arvingarna, exempelvis barnen.
Separerar sambor är det samma regler för bodelning. Resultatet kan bli skevt om den ene köpt villan medan den andra betalat det lilla fritidshuset. Det kan därför vara bra att båda står som köpare till större saker. Som sambor underlättar det dessutom att ha koll på sina papper. Vad nytta gör till exempel ett testamente som inte hittas?
Det bästa för vanliga dödliga, som inte har ett bankfack, är att helt enkelt ha en pärm. Låter det tråkigt? Tänk på dina anhöriga. Tänk vad mycket lättare det blir för dem om papperen är i ordning. Tyvärr måste jag säga som Bodil Malmsten att "det är fortfarande ingen ordning på mina papper". Men jag jobbar på det. I bokhyllan, i sovrummet, i pärmen "Pengar" finns mitt och Lisas testamente, våra försäkringar och annat dödviktigt. Bara så ni vet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.