Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Mobbad har rätt till a-kassa

Den som mobbas på sin arbetsplats kan ha rätt att säga upp sig själv utan att stängas av från a-kassan. Det konstaterar kammarrätten i en ny dom. Fallet rör en kvinna som mobbats av sin chef under lång tid och som stängdes av från Unionens a-kassa när hon valde att sluta.
- Jag är överlycklig att ha fått rätt, säger hon.
Ola Rennstam Publicerad

Mobbning och sexuella trakasserier från chefen. Det var vardag för en 40-årig receptionist på ett gym i en stad i Mellansverige.
- Kränkningarna pågick under fem års tid och jag mådde psykiskt dåligt och blev sjukskriven. Till sist valde jag att säga upp mig, berättar hon.

Då kom nästa smäll - Unionens arbetslöshetskassa beslutade att stänga av henne från ersättning i 45 dagar med motiveringen att det inte gjorts några försök att komma till rätta med problemen. Därmed hade kvinnan inte haft giltig anledning att säga upp sig.

Kvinnan överklagade beslutet till förvaltningsrätten som inte tvivlade på att hon utsatts för trakasserier från arbetsgivaren men eftersom det inte hållits några möten med facket eller gjorts några andra försök att rätta till missförhållandena ansåg rätten att receptionisten inte haft giltig anledning att lämna sin anställning.

Gymföretaget var inte med i någon arbetsgivarorganisation och ingen i personalen var med i facket. Enligt den mobbade kvinnan har hon däremot själv tagit upp problemen med sin chef flera gånger utan att han ändrade sitt beteende. Så frågan är vad som kan anses som tillräckliga försök för att komma till rätta med mobbningsproblemen?

IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, överklagade förvaltningsrättens dom för kvinnans räkning för att få rättsläget klarlagt kring kraven på utredning just när det rör små arbetsplatser där det är arbetsgivaren som är skyldig till kränkningen.

- När det är arbetsgivaren själv som utsätter sin medarbetare för den kränkande särbehandlingen kan kravet på åtgärder inte ställas lika högt som på en större arbetsplats, säger Ulf Staffansson, tf chef på IAF:s rättsenhet.

Och nu har den 40-åriga kvinnan fått rätt. Kammarrätten konstaterar att med tanke på att arbetsplatsen var liten med enbart ett fåtal anställda - och att det var arbetsgivaren själv som utsatte kvinnan för kränkningen - har kvinnan gjort tillräckligt för att förbättra situationen genom prata med sin chef. När ingenting hände hade hon giltig anledning att lämna sitt arbete.

Kammarrätten slår fast att det var fel av Unionens a-kassa att stänga av henne från arbetslöshetsersättningen.

Kvinnan har i dag ett nytt jobb, bor i en annan stad och mår alldeles förträffligt, enligt egen utsago. Inte minst efter kammarrättens dom.

- Jag är så stolt över mig själv, att jag drivit ärendet på egen hand och vunnit - motgångar ger ju styrka. Processen har gett mig både kunskap och självinsikten att man aldrig ska ge upp. Men jag ska inte sticka under stol med att det har varit ett rent helvete, jag hamnade i en ekonomisk kris och saknade inkomst under fem månader, säger hon.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.