Många anställda har förmåner på jobbet, exempelvis friskvårdsbidrag och lunchkuponger, som kan vara värda några tusenlappar. Men för anställda på ledande positioner handlar det oftast om förmåner till ett långt högre värde, visar LO-ekonomernas granskning.
När de tog del av årsredovisningarna för 2010 från de 50 största företagen fann de att toppcheferna på 44 företag hade olika slags förmåner. Där fick de verkställande direktörerna och ledande befattningshavare beskattade förmåner till ett värde av minst 95 miljoner kronor. I genomsnitt handlade det om förmåner motsvarande cirka 190 000 till 200 000 kronor. En vd:s förmåner var värda nära 1,3 miljoner kronor.
Vanligast var att ha bilförmån. Men många hade också en skattefri sjukvårdsförsäkring liksom tillgång till privat sjukvård, vilket innebär att man får behandling med kortare väntetid. Vid granskningen fann LO-ekonomerna också att företag erbjöd ögonlaseroperationer och fertilitetsbehandling.
Vanligt är också att företag ger en förstärkt föräldrapenning, även då det redan finns reglerat i kollektivavtal. Exempel på andra förmåner är hemservice och hushållstjänster liksom tidningar, hemresor, och flygkort.
Redovisningen av toppchefernas förmåner ingår i LO:s årliga rapport om den svenska maktelitens inkomstutveckling, som bygger på ett urval av nästan 200 maktpositioner inom olika maktsfärer i det svenska samhället.
Enligt rapporten tjänade makteliten - bland andra storbolagschefer, generaldirektörer, ledande politiker och höga fackliga företrädare 5,2 miljoner kronor före skatt under 2010. Det kan jämföras med en genomsnittlig industriarbetarlön på 307 234 kronor, vilket innebär att en medlem av makteliten har en inkomst som är 17 gånger högre.
Enligt SCB hade en privatanställd tjänsteman under 2010 en genomsnittlig månadslön på 34 000 kronor. Vilket, inkluderat ett semestertillägg, betyder att årslönen var 414 800 kronor. Den genomsnittliga årslönen bland Unionens medlemmar var, med samma beräkningssätt, 373 259 kronor.