Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Mer än hundra jobb kan räddas i Falun

Scania har skrivit under en avsiktsförklaring med två underleverantörer om fortsatt verksamhet i företagets lokaler i Falun. 100 till 150 jobb kan bli kvar.
Publicerad
Det är knappt en månad sedan Scania meddelade att man lägger ned fabrikerna i Falun och Sibbhult, med totalt 1 200 anställda. Den värsta chocken har nu lagt sig men då har i stället rykten om maskning uppstått. Men det är inte med sanningen överensstämmande säger Jan Westberg, Sifklubbens ordförande i Falun.
- Man jobbar hundra procent. Tidigare har företaget gått på 120 procent, men nu följer man regelboken. Förut kanske man gjorde reparationer och dylikt själv. Nu känns det lättare att ropa på hjälp.
Erbjudandet om 3 000 kronor var till alla anställda den dag man når normal produktion ligger kvar.
- Men det är inget man vill gå ut och prata om. Det blev ju ett ramaskri när det presenterades.
Nu har två underleverantörer till Scania visat intresse för att ta över delar av verksamheten. Kravet är att de etablerar sig inom grindarna på fabriksområdet. Vilka de är vet inte Jan Westberg, men han betonar att man bara fört diskussioner med svenska företag.
Faluns näringslivskontor har placerat sig i en lokal på området för att hjälpa anställda att starta eget. Scania har också erbjudit den som vill studera tre extra månadslöner. Något större intresse för erbjudandet att ta jobb på Scania i Södertälje har inte visats.
- Det finns en del som är beredda att flytta i dagens läge om de är garanterade jobb. Men vi har otroligt hög medelålder här, 49 år. Då är du inte så benägen att flytta på dig, du har ju byggt upp hela livet redan, säger Jan Westberg.
Han gissar att runt 15 av de 99 tjänstemännen kan få jobb i de företag som planerar att etablera sig på Scanias område i Falun. Eftersom osäkerheten är så stor har många redan börjat söka sig bort från företaget.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.